Ministrul Eugen Nicolaescu a precizat că spitalele private vor fi în continuare finanţate, însă numai în cazul în care îndeplinesc anumite criterii.
„După multele interpretări, din punctul meu de vedere, exagerate şi nejustificate pe tema declaraţiei privind limitarea finanţării spitalelor private din fonduri publice vreau să fac o precizare. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea în Guvern a Contractului-Cadru. Noi sperăm că vom avea Contractul-Cadru gata şi să poată să fie pregătit să intre în vigoare la 1 martie. Evident, el nu poate să fie negociat înainte de aprobarea legii bugetului, pentru că numai în baza legii bugetului se pot face toate prevederile referitoare la buget pentru anul 2013. Pentru liniştea tuturor, unele declaraţii nefiind suficient de explicite la vremea respectivă au putut să producă îngrijorare, dar pentru noi nu există niciun fel de îngrijorare, spunem în felul următor: Spitalele private vor fi finanţate pentru ce înseamnă ambulatoriu de specialitate, internare de zi, pentru acele spitale care sunt unice în plan local şi nu există sistem public sau pentru specialităţi care sunt unice şi nu există sistem public. Cu alte cuvinte, cetăţenii din acea comunitate nu vor avea niciun fel de problemă în a avea acces la servicii medicale. În pregătirea negocierilor Contractului-Cadru, începând din partea a doua a săptămânii viitoare voi începe discuţiile şi cu reprezentanţii spitalelor private, astfel încât tot ceea ce am vorbit şi gândit să fie discutat şi cu dumnealor şi prin negocieri, discuţii, prin înţelepciune să găsim cele mai potrivite variante, toate puse în slujba cetăţeanului”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-o declaraţie de presă, la Guvern.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a vorbit şi despre „potenţialul conflict de interese” în cazul medicilor care lucrează simultan şi la stat şi la privat.
„Este eronat. Ministerul Sănătăţii în raportul pe care l-a înaintat Guvernului şi l-a dat publicului nu face decât să constate că există asemenea situaţii, că există cazuri în care, din punctul nostru de vedere, totul se află la limita legii, în sensul de conflict de interese sau de incompatibilitate sau de posibile fraude ale banului public. În consecinţă vă rog să înţelegeţi că nu este luată nicio decizie, că nu există nicio intenţie de a umbla la sistemul care funcţionează în prezent”.
Nicolăescu a mai precizat că în perioada următoare vor avea loc discuţii cu organizaţiile profesionale ale medicilor, cu organizaţiile de pacienţi şi „numai după ce vom avea toate aceste consultări, după ce vom avea analize profunde şi evaluări foarte clare să ne ducem dacă va fi nevoie într-o direcţie sau alta. În acest moment rog să existe linişte, să existe echilibru pentru că nimeni nu atentează la nimeni”.
Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătăţii (MS) în şedinţa de miercuri a Guvernului s-a precizat că MS „susţine o reechilibrare a decontării serviciilor din asistenţa spitalicească între furnizorii publici şi cei privaţi, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanţare din fonduri publice doar în domeniile în care asistenţa spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan judeţean sau regional”.
La 12 ianuarie, ministrul Sănătăţii a declarat, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.