Pensionar spânzurat din cauza facturii la curent. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 67 de ani, din Lugoj. Poliţiştii fac cercetări în acest caz.
Bărbatul în vârstă de 67 de ani a fost găsit mort de proprietarul apartamentului în care locuia cu chirie. Acesta s-a îngrijorat după ce pensionarul nu a mai răspuns la telefon.
Potrivit primelor informaţii, bărbatul de 67 de ani a cedat psihic din cauza datoriilor. Acesta avea o pensie mică şi poprire pe cont din cauza unor împrumuturi bancare mai vechi. Factura de 400 de lei de la energia electrică pare că i-a pus capac. Recent, acesta s-a plâns apropiaţilor că nu-i ajung banii pentru plata facturii la curent, potrivit Antena 3.
Bărbatul a decis să-şi pună capăt zilelor şi s-a spânzurat de cuierul din holul apartamentului în care locuia. Acesta nu a lăsat un bilet de adio.
Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze este aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, iar coaliţia de la guvernare analizează ce măsuri va lua de la 1 aprilie, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a declarat Virgil Popescu, la DC news.
El a arătat că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care există în bugetul de stat.
Întrebat de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.
„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni… Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a mai explicat Virgil Popescu.
De asemenea, Ministerul Economiei a propus ca ANPC să poată da amenzi între 20.000 şi 200.000 de lei pentru neaplicarea legii, în condiţiile în care sancţiunea maximă pe care o putea da până acum ANPC era de 50.000 de lei.