Vladimir Putin a confirmat solia de pace de marţi. Kremlinul a anunţat oficial retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un „proces obişnuit” şi denunţând „isteria” Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia, informează AFP.
Rusia îşi retrage o parte din trupele de la graniţa cu Ucraina
„Am spus mereu că după încheierea exerciţiilor (…) trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine. Tocmai aceasta are loc acolo, este un proces obişnuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Potrivit lui Peskov, Moscova urmează să organizeze alte „exerciţii în toată Rusia”, pentru că „este dreptul nostru de a organiza manevre pe teritoriul nostru, peste tot unde considerăm că este potrivit”.
În timp ce Occidentul şi mai ales SUA au avertizat de mai multe ori cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina, Peskov a denunţat o „campanie absolut fără precedent menită să provoace tensiuni”. „Acesta este genul de isterie care nu se bazează pe nimic”, a afirmat el.
Rusia a ordonat marţi ca o parte dintre unităţile desfăşurate lângă frontiera cu Ucraina să se întoarcă în garnizoanele lor, un prim semn de detensionare, prezenţa lor alimentând de mai multe săptămâni temeri cu privire la un atac împotriva Ucrainei, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale.
Grup de luptă NATO în România. Anunţul MApN: „Demonstrează angajamentul ferm al aliaţilor”
Moscova, care a negat mereu orice intenţie războinică, s-a declarat la rândul său ameninţată de expansiunea NATO în Europa de Est şi a cerut „garanţii de securitate”, în special asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO şi că Alianţa îşi va retrage infrastructurile militare de la frontiera rusă.
Aceste cereri au fost respinse de Occident, care a propus în schimb negocieri asupra altor subiecte comune precum controlul armelor, vizitele reciproce la infrastructuri sensibile sau discuţii asupra temerilor ruse în materie de securitate.
Criza din Ucraina – Parlamentarii ruşi au votat rezoluţia prin care cer preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei
Parlamentul rus a vota marţi rezoluţia prin care solicită preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Luhansk, relatează Euronews.
Viaceslav Volodin, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului, a declarat, după vot, că deputaţii au decis să transmită un apel către preşedinte.
El a afirmat că o astfel de recunoaştere ar crea premisele garantării securităţii şi protecţiei locuitorilor în faţa ameninţărilor externe, precum şi pentru consolidarea păcii internaţionale şi a stabilităţii regionale, în conformitate cu obiectivele şi principiile Cartei ONU şi va iniţia procesul recunoaşterii internaţionale a ambelor state”.
Volodin a acuzat autorităţile ucrainene că încalcă drepturile şi libertăţile locuitorilor şi că au instituit ”o blocadă economică totală” a celor două zone.