S-a ales cu dosar penal după ce a spart termometrul plin cu mercur în casă. Polițiștii din cadrul Secției nr.1 de Poliție Ploiești au fost sesizați de către o femeie din oraș că a spart un termometru cu mercur în locuință.
S-a ales cu dosar penal după ce a spart termometrul plin cu mercur în casă. Ce a pățit o femeie din Ploiești
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova spune că mercurul, care este o substanţă toxică, a fost colectat de către reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice, precizează sursa citată.
Deși în termometre se află o cantitate mică de mercur (până la 2 grame), spargerea unui astfel de termometru este totuși un incident ce poate avea consecințe serioase pentru sănătatea noastră și pentru mediu.
”Mercurul în cauză a fost colectat de îndată de către specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgență Prahova si predat polițiștilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase” au transmis reprezentanții IPJ Prahova.
Mercurul nu reacționează cu majoritatea acizilor, cum ar fi acidul sulfuric diluat, deși acizii oxidanți precum acidul sulfuric și acidul azotic concentrat sau apa regală îl dizolvă, rezultând sărurile sulfate, nitrate și clorurile. Reacționează totodată cu pulberea de sulf, utilizată în kitul de protecție contra scurgerilor accidentale de mercur, pentru absorbirea vaporilor degajați de acesta.
Este întâlnit în natură predominant sub forma cinabrului (sulfură de mercur). Acesta a fost extras în mod continuu încă din anul 415 î.Hr. Pigmentul roșu vermilion, forma pură a sulfurii de mercur, este obținut în urma reacției mercurului (redus din cinabru) cu sulful. Mercurul este utilizat în interiorul termometrelor, barometrelor, manometrelor, sfigmomanometrelor, lămpilor fluorescente, precum și în cadrul altor dispozitive. Acțiunea sa toxică a determinat înlocuirea sa din interiorul termometrelor sau manometrelor, în favoarea alternativelor precum alcoolul. În 2005, China era cel mai mare producător de mercur cu aproape două treimi din cantitatea extrasă la nivel mondial.
Ingestia cinabrului sau inhalarea acestuia este foarte toxică. Otrăvirea cu mercur poate rezulta din expunerea formelor hidrosolubile ale acestuia (precum clorura de mercur sau metilmercurul), inhalarea vaporilor de mercur sau consumarea alimentelor contaminate cu mercur. La data de 10 octombrie 2013, în cadrul Convenției de la Minamata privind mercurul, 140 de țări s-au angajat să înceteze emisiile de mercur. Din 1996, Statele Unite interzice folosirea mercurului în baterii, iar în Uniunea Europeană cantitatea maximă admisă este de 5 ppm.