Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, la simularea examenului de bacalaureat au participat 2.932 de elevi din cei 3.026 înscrişi, promovabilitatea fiind de 33,11 la sută.
În urma corectării lucrărilor, cele mai mici note au fost obţinute la fizică, unde au promovat 9,71 la sută dintre elevi şi la matematică, unde 25,68 la sută dintre candidaţi au reuşit să obţină o notă de trecere.
Pe locul al treilea în privinţa celor mai slabe rezultate se situează disciplina Limba şi literatura română, unde au picat 57,08 la sută dintre elevii care au participat la simulare.
Rezultate catalogate ca fiind „mulţumitoare” au fost obţinute la chimie (61,82 la sută promovaţi), Limba şi literatura maghiară (67,95 la sută promovaţi), geografie (76,43 la sută promovaţi) şi informatică (80,51 la sută promovaţi).
Cel mai ridicat procent de promovabilitate a fost obţinut de un liceu vocaţional în care matematica nu este probă obligatorie.
Inspectorul şcolar general Bartolf Hedwig a spus că cele mai bune rezultate au fost obţinute de către liceele vocaţionale şi teoretice, adăugând că există şi trei licee, cu profil tehnologic, unde niciunul dintre elevi nu a obţinut notă de trecere la simularea bacalaureatului.
„Nu ne bucură deloc acest rezultat, dar considerăm că e bine că ştim unde suntem acum şi ce mai avem de corectat. Aceste rezultate vor fi prelucrate cu fiecare profesor de specialitate, dar şi cu părinţii elevilor. Ar fi păcat să nu înveţe nimeni nimic din această tristă experienţă. Dacă astăzi se apucă de învăţat, elevii care nu au obţinut o notă de trecere mai au o şansă să promoveze în vară”, a spus Hedwig.
Potrivit acestuia, în semestrul al doilea va fi organizată încă o simulare a examenului de bacalaureat, în care vor fi incluse şi probele orale şi practice.
În Harghita, procentul de promovare la examenul de bacalureat în 2012 a fost de 31,01 în sesiunea de vară şi de 23,64 la sută în cea de toamnă.