„În urma analizei efectuate asupra stadiului de execuţie a lucrărilor de deszăpezire şi a activităţilor de întreţinere a drumurilor naţionale aflate în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, astăzi, 17 ianuarie 2013, au fost constatate deficienţe de ordin managerial în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în special în legatură cu gestionarea acţiunilor legate de reacţia la fenomenele meteorologice nefavorabile manifestate în aceste zile pe Autostrada A1 Bucureşti Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Astfel, au fost revocaţi din funcţie Radu Ilie Băruţă-director general adjunct Direcţia Proiecte cu Finanţare de la Bugetul de Stat, Adrian Marinel Florea-director Direcţia Proiecte Autostrăzi Fonduri Externe, Jean Paul Tucan-director Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti şi Claudia Buzatu-şef Birou Comunicare.
„Conducerea executiva a CNADNR îşi exprimă regretul privind impactul negativ asupra participanţilor la trafic generat de modul de gestionare a situaţiei menţionate şi asigură publicul că va continua să implementeze proceduri interne de natură să prevină apariţia în viitor a unor deficienţe similare, întreaga politică a companiei fiind bazată pe principiul maximizării siguranţei în circulaţia rutieră”, se mai spune în comunicatul citat.
Pe 11 ianuarie, Şova a cerut formarea unei comisii disciplinare pentru a analiza activitatea şefei biroului de comunicare de la CNADNR, Claudia Buzatu. „Am cerut o comisie disciplinară, care se va organiza probabil luni, pentru a analiza modul în care domnia sa a înţeles să comunice cu presa şi cu cetăţenii starea drumurilor naţionale. Mărturisesc, personal sunt extrem de nemulţumit: comunicatele CNADNR sunau foarte sec. M-am uitat şi pe comunicatul de azi-dimineaţă în care s-a spus că au acţionat 456 de utilaje şi au distribuit 1.936 de tone de material antiderapant. Acest lucru nu spune nimic, pe noi ne interesează starea drumului, cum poate circula omul, care este situaţia”, a spus Şova.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a fost trecută în subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, urmând ca în perioada imediat următoare să înceapă procedura juridică prin care atribuţiile companiei să fie delimitate, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea.
„Ministrul Dan Şova se va ocupa de marile proiecte, inclusiv de autostrăzi, iar la Ministerul Transporturilor vor rămâne drumurile naţionale”, a spus Dragnea.
El a precizat că separarea atribuţiilor CNADNR nu va presupune şi reacreditarea companiei la nivel european, deoarece autoritatea de management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport va rămâne la ministerul de resort.
La finele anului trecut, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, coordonat de ministrul delegat Dan Şova, a fost autorizat de Guvern să ceară în Adunarea Generală a Acţionarilor a CNADNR divizarea societăţii în două noi companii naţionale, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi şi Compania Naţională de Drumuri.
Compania Naţională de Autostrăzi va funcţiona sub autoritatea acestui nou departament, iar Compania Naţională de Drumuri Naţionale va fi organizată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.