Joe Biden, declaraţie de ultimă oră despre Ucraina: „Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război”

Joe Biden a făcut marţi seara declaraţii despre situaţia din Ucraina, după ce Moscova a anunţat o retragere parţială a trupelor pe care le-a dislocat în apropierea frontierei ucrainene. "Vom apăra fiecare cm al teritoriului NATO cu toată forţa puterii americane", a spus preşedintele SUA.
Daniel Spătaru
15 feb. 2022, 22:20
Joe Biden, declaraţie de ultimă oră despre Ucraina:
UPDATE

Ministrul rus al Apărării a declarat astăzi că unele unități militare își părăsesc pozițiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine să fie aşa, dar acest lucru încă nu se verifică. Nu am verificat încă dacă unitățile militare ruse se întorc într-adevăr la bazele lor de origine, analiștii noștri observă că rămân într-o poziție foarte amenințătoare. Rusia are peste 150.000 de soldați care înconjoară Ucraina și invazia rămâne clar posibilă”, a mai spus Joe Biden. „De aceea le-am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lvov, aproape de granița poloneză”, a continuat şeful de la Casa Albă.

„Nu urmărim să destabilizăm Rusia, dar Nord Stream 2 nu va fi funcţional dacă Moscova va decide să invadeze teritoriul statului vecin. Permiteți-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite și NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a mai transmis  Biden, în discursul său.

Al doilea razboi mondial a fost un razboi de nevoie. Daca Rusia ataca Ucraina, va fi o alegereDacă Rusia atacă Ucraina, aceasta va fi întâmpinată cu o condamnare internațională copleșitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales moartea moartea inutilă şi distrugerea. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor răspunde decisiv. Occidentul este unit. Astăzi, aliaţii noştri NATO şi alianţele noastre sunt mai unite ca niciodată. Nu vom sacrifica principiile de bază pentru a satisface poftele Rusiei. Costul uman va fi imens. Vom apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO cu toată forţa puterii americane„.

„Permiteţi-mi să fiu la fel de clar despre ceea ce nu facem: Statele Unite şi NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Ucraina nu ameninţă Rusia. Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem planuri să le punem şi acolo. Nu ţintim poporul rus. Nu căutăm să destabilizăm Rusia. Cetăţenilor Rusiei le transmit: nu sunteţi duşmanul nostru. Nu cred că vreţi un război sângeros, distructiv, împotriva Ucrainei„, a mai spus Biden.

„Țările au dreptul le suveranite și integritate teritorială. Au libertatea să-și aleagă și să-și urmărească propriile obiective și să aleagă cu cine se asociază. Dar asta nu înseamnă că nu mai este loc de diplomație și pentru dezescaladare”, a mai spus preşedintele SUA, în declaraţia de marţi seară.

Joe Biden a avertizat însă că sunt pregătite sancţiuni occidentale împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina. Aceste măsuri „puternice” vor pune în special „presiune asupra celor mai mari şi mai importante instituţii financiare şi asupra industriilor cheie„, a adăugat preşedintele Statelor Unite.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Joe Biden va susţine de la Casa Albă ”o scurtă declaraţie în care va face bilanţul asupra situaţiei din Ucraina; el va repeta că Statele Unite rămân deschise schimburilor diplomatice la înalt nivel, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Purtătorul de cuvânt al Csei Albe, Jen Psaki, a declarat că Joe Biden va vorbi despre situația actuală din Ucraina, precum și despre acțiunile pe care Washingtonul este gata să le întreprindă. „Va vorbi despre situația de pe teren, pașii pe care i-am făcut, acțiunile pe care suntem gata să le întreprindem, care este miza pentru SUA și lume și cum ar putea afecta acest lucru situația din țara noastră”, a spus Jen Psaki.

Preşedintele american a avut marţi o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesităţii ”verificării” retragerii parţiale a trupelor ruse de la frontiera ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Citeşte şi The Sun a publicat ora exactă a invaziei Rusiei în Ucraina. La noapte ar urma să aibă loc primele bombardamente

Biden şi Macron au susţinut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonaţi” în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă şi-a exprimat şi el în acceaşi zi dorinţa de a continua dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor şi armamentelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997 şi controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune.

Citeşte şi Franţa anunţă că Rusia invadează Ucraina: „Este posibil rapid”. Pentagon: „Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontieră”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidl bagă la vânzare de luni, 8 iulie 2024, produse care au făcut furori în rândul românilor. Nu vor sta prea mult la raft
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste modele de TELEVIZOARE. Intră în vigoare chiar din luna AUGUST
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Salarii uriașe pentru românii care se angajează aici! Poți câștiga 9.600 de lei lunar!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Big Brother se extinde. Statul va ști și ce telefon folosești. Legea, publicată în Monitorul Oficial
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani
Capital.ro
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Bunicii din Europa pot beneficia de concedii și plăți pentru îngrijirea nepoților
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!