Tichete de masă 2022 şi pentru telesalariaţi. Ce se întâmplă dacă ai concediu medical pentru Covid

Tichetele de masă nu mai pot fi date decât pe card din luna februarie, nu și în formă materială, cum s-a putut până acum.
Filip Stan
16 feb. 2022, 22:41
Tichete de masă 2022 şi pentru telesalariaţi. Ce se întâmplă dacă ai concediu medical pentru Covid

Tichete de masă 2022. Probabil cel mai popular beneficiu extrasalarial pe care îl oferă firmele, tichetele de masă au o destinație precisă: achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare. Luna februarie a adus sfârșitul erei în care aceste tichete se dădeau pe hârtie – acum, ca toate celelalte bilete de valoare, ele pot fi acordate doar pe card, ceea ce face mult mai ușoară utilizarea banilor respectivi. Având o sarcină fiscală mult mai scăzută, tichetele de masă pot fi acordate tuturor salariaților, fie full, fie part time, inclusiv telesalariaților.

Tichete de masă 2022. Sute de mii de români vor avea banii pe card în câteva zile
Tichetele de masă sunt bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, în baza Legii nr. 165/2018, acestea putând fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau achiziționarea de produse alimentare. Valoarea nominală a unui tichet de masă este actualmente de 20,09 lei – practic, asta înseamnă că un tichet de masă (pe zi) nu poate depăși această sumă, dar poate fi mai mic de atât ca valoare, în funcție de cum decide angajatorul. Tichetele sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de obligația de a plăti pentru ele contribuții sociale cum e în cazul salariilor.

Tichete de masă 2022. Bine de știut că, de la 1 februarie, tichetele de masă nu mai pot fi date decât pe card, nu și în formă materială, cum s-a putut până acum.

Principiul acestor tichete e că salariații pot beneficia de cel mult un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare, iar acordarea acestora trebuie stabilită prin acordul părților. Aceste tichete nu se pot include însă în minimul cu care trebuie să fie plătit un angajat. Cu alte cuvinte, dacă un angajat e plătit cu minimul pe economie, în acest minim nu pot intra tichetele de masă, ci acordarea lor ar însemna, practic, ceva în plus la respectivul salariu minim.

De asemenea, acordarea lor se poate face atât în cazul angajaților cu normă întreagă, cât și în cazul celor cu normă parțială. În normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 scrie că și salariaților cu un contract individual de muncă cu timp parțial le pot fi oferite tichete de masă, însă trebuie ca ei să aibă funcția de bază la firma respectivă. Stabilirea funcției de bază se aplică și în cazul salariaților care au mai multe contracte de muncă sau chiar mai multe funcții în cadrul aceleiași firme.

Tichete de masă 2022. Sunt însă perioade din lună pentru care angajații nu pot primi tichete de masă, adică atunci când:

  • sunt în concediu de odihnă;
    beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
    beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
    sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
    se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
    sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.
    Totodată, nici telesalariatul, nici cel care muncește la domiciliu nu pot fi lipsiți de tichetele de masă doar pe criteriul schimbării locului din care lucrează.

Tichete de masă 2022. În ceea ce privește una dintre întrebările frecvent adresate privind tichetele de masă – dacă pot sau nu să fie executate silit – răspunsul este că nu. „Având în vedere că deşi tichetele de masă sunt asimilate veniturilor din salarii şi deşi acestea nu sunt menţionate expres cu titlu de excepţie în art. 729 (7) Cod Procedură Civilă, suntem de părere că nu vor putea fi, totuşi, executate silit, deoarece sunt acordate angajaţilor lunar, ca alocaţie individuală de hrană, urmând a fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare”, explica anul trecut pentru avocatnet.ro  un avocat.

Tichete de masă 2022: 15 lucruri pe care trebuie să le știi

Tichetele de masă sunt folosite adesea de angajatori pentru că presupun o sarcină fiscală mai scăzută, întrucât „scapă” de contribuții sociale. În prezent, sunt și mai ușor de folosit pentru angajați întrucât a apărut de ceva vreme și varianta lor electronică. Tichetele se acordă pentru perioadele de lucru efectiv, câte un tichet pe zi, iar valoarea lor este stabilită prin acordul părților, existând și o valoare maximă admisă prin lege pentru fiecare tichet în parte.

Prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare a fost unificată legislația în domeniul biletelor de valoare și a fost introdus un nou tip de bilet de valoare, și anume tichetul cultural. Astfel, biletele de valoare care pot fi acordate în baza legii sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță. Normele de aplicare a Legii 165/2018 dezvoltă cadrul regimul juridic și fiscal al tichetelor de masă și, coroborate cu dispozițiile Codului fiscal, impun anumite condiții în privința acordării și utilizării lor.

1. Bugetarii nu au dreptul la tichete de masă dacă primesc alte indemnizații similare

În primul rând, tichetele de masă nu pot fi acordate salariaților care beneficiază de indemnizație de hrană, conform dispozițiilor Legii 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) sau drepturi de hrană pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională.

2. Se acordă conform legii, dar numai în baza acordului părților

Salariații care nu se încadrează în categoriile exceptate și menționate anterior, pot beneficia de tichete de masă în anumite condiții și cu respectarea dispozițiilor legale prevăzute de Legea 165/2018, HG 1045/2018 și Codul fiscal.

Observăm că, deși regimul juridic și fiscal este stabilit prin lege (lato sensu), inclusiv valoarea maximă, pentru acordarea și/sau primirea acestora tichetelor de masă nu este suficientă norma legală, ci presupune acordul părților.

3. Salariații pot beneficia de cel mult un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz.

4. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariații:

  • efectuează concediul de odihnă;
  • beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite;
  • beneficiază de alte zile libere acordate conform legii sau contractelor colective de muncă;
  • sunt delegați sau detașați în afara localității în care își au locul permanent de muncă și primesc indemnizație de delegare sau de detașare;
  • se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
  • sunt absenți de la locul de muncă ori se află în alte situații stabilite de angajator împreună cu organizațiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanții salariaților.

5. Putem spune că toate situațiile de mai sus reprezintă, conform dispozițiilor legale privind reglementarea relațiilor de muncă, perioade în care salariații nu prestează o activitate în beneficiul angajatorului, cu excepția uneia – delegarea/detașarea coroborată cu primirea indemnizației corespunzătoare.

În această situație vom avea în vedere atât caracterul special al actului normativ prin care s-a stabilit acordarea tichetelor de valoare, cât și regimul fiscal al indemnizațiilor de delegare/detașare, respectiv al diurnei.

Conform art. 47 alin (2) din Codul muncii „Pe durata detașării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detașarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detașat”, însă în situația în care angajatorul la care este detașat nu acordă tichete de masăiar cel care a dispus detașarea le acordă, salariatul nu le-ar putea primi dacă beneficiază de o indemnizație de detașare.

6. O altă situația care, la prima vedere, pare să intre în contradicție cu dispozițiile Codului muncii, este cea a cumulului de funcții sau a contractelor cu timp parțial – „Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parțial se bucură de drepturile salariaților cu normă întreagă, în condițiile prevăzute de lege și de contractele colective de muncă aplicabile.

În aceste situații, legiuitorul  a limitat acordarea tichetelor de masă la un singur contract de muncă, fie cu normă întreagă, fie cu timp parțial, acolo unde salariatul are funcția de bază.

În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, salariatul alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată.

7. Pentru salariații a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore (în regim de tură) numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărțirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore.

Continuarea alin (5) al art. 10 din HG nr. 1045/2018 confirmă faptul că numărul tichetelor de masă acordate într-o lună nu poate depăși numărul zilelor lucrătoare în cazul în care salariatul prestează muncă suplimentară.

8. Salariații aflați în perioada de probă și cei care au încheiat un contract pe perioadă determinată beneficiază de tichete de masă dacă angajatorul le acordă salariaților care fac parte din aceeași categorie, în aceleași condiții.

9. Clauzele privind acordarea tichetelor de masă se negociază și se stabilesc împreună cu organizațiile sindicale / reprezentanții angajaților în cadrul contractelor colective de muncă sau prin regulamentul intern.

Dacă ne referim la contractele colective de muncă, atunci avem în vedere angajatorii care au obligația inițierii negocierii colective (peste 20 de salariați), iar salariații fie sunt organizați într-un sindicat, fie și-au ales reprezentanții salariaților.

Legiuitorul nu a limitat acordarea tichetelor de masă, ci a prevăzut și varianta în care angajatorul are mai puțin de 21 de salariați, nu există o organizație sindicală reprezentativă (conform Legii 62/2011) ori salariații nu și-au ales reprezentanții (conform C. muncii), respectiv regulamentul intern.

Astfel, acordarea tichetelor de masă poate fi prevăzută prin regulamentul intern, cu mențiunea cu respectarea dispozițiilor legale privind întocmirea acestuia.

10. Pentru acordarea / primirea tichetelor de masă, clauzele contractelor colective / regulamentelor interne trebuie să prevadă cel puțin:

  • numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
  • categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
  • criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, ținând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității

11. Tichetele de masă pe suport hârtie se distribuie de către angajator, lunar, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare.

Valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar salariaților, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul.

În ambele situații salariaților li se acordă tichetele de masă anterior prestației, însă aceștia pot primi lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.

12. Salariatul are obligația să restituie angajatorului, la finele fiecărei luni, precum și la încetarea contractului individual de muncă, tichetele de masă necuvenite, în cazul tichetelor de masă pe suport hârtie, sau valoarea corespunzătoare tichetelor de masă necuvenite, în cazul tichetelor de masă pe suport electronic.

Tichete de creșă. Cum poţi obţine bani pentru a acoperi cheltuielile cu creșa sau cu bona care are grijă de copil
13. Tichetul de masă este valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepția tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor.

14. La sfârșitul perioadei de valabilitate, la data stabilită de angajator sau la data încetării raporturilor de muncă, după caz, salariatul are obligația să restituie angajatorului biletele de valoare pe suport hârtie acordate/contravaloarea biletelor de valoare alimentate pe suport electronic, pentru luna în curs sau, după caz, pentru anul în curs și neutilizate ori necuvenite.

În situația în care salariatul utilizează într-o lună un număr de tichete de masă mai mare decât numărul de zile lucrate, iar angajatorul nu a încasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate și necuvenite, salariatul va primi pentru luna următoare un număr de tichete de masă egal cu numărul de zile lucrătoare, diminuat cu numărul de tichete acordate pentru luna anterioară și necuvenite.

Utilizarea de către salariat a biletelor de valoare necuvenite îl obligă pe acesta la plata contravalorii biletelor către angajator.

15. Fiind încadrate în categoria avantajelor salariale, tichetele de masă nu se cuprind în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, iar acordarea acestora reduce cu aproximativ 37% efortul financiar raportat la valoarea acestora.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni