„Atrag atenţia reprezentanţilor USL cu privire la intenţia de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care vizează imunitatea parlamentară, că acest aspect poate genera prejudicii serioase României în spaţiul european. Aceste modificări preconizate a fi aprobate ar crea un statut privilegiat parlamentarilor comparativ cu cel al cetăţenilor de rând. Deşi, în mod normal imunitatea parlamentară ar trebui restrânsă, membrii USL, traumatizaţi fiind probabil de evenimentele petrecute în mandatul anterior, se gândesc acum la diverse modalităţi de obstrucţionare a justiţiei”, susţine, într-un comunicat de presă transmis joi, Daniel Buda.
Liderul PDL Cluj afirmă că rolul parlamentarilor este acela de a face legi, iar conferirea unor atribuţii juridice acestora „ar însemna practic o interferenţă cu puterea judecătorească”.
„Parlamentarii USL ar trebui să înţeleagă faptul că justiţia trebuie să fie lăsată liberă şi independentă şi nu ţinută în lesa politicienilor. Le solicit celor doi preşedinţi ai Parlamentului să îşi acorde mai mult timp studiului separaţiei puterilor în stat şi să nu transforme România într-un stat bananier în care separaţia puterilor în stat să fie o utopie (…). Să nu uite faptul că toate aceste imixtiuni ale politicului în justiţie vor cântări greu la raportul pe justiţie, însă se pare că reprezentanţilor USL nu le pasă de imaginea statului nostru pe plan european”, spune Buda.
Chestorul Senatului Ioan Chelaru a declarat, miercuri, că plenul Parlamentului ar urma să fie convocat în sesiune extraordinară pentru marţea viitoare în vederea modificării Statutului parlamentarilor, a aprobării bugetului Legislativului şi discutarea ordonanţei privind indexarea pensiilor.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.
„Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.