Uniunea Europeană şi-a revizuit planurile de urgenţă un plan de rezervă în cazul în care Rusia ar întrerupe furnizarea de gaze naturale.
„Modelele noastre arată acum că, în cazul unei întreruperi parţiale sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom, suntem acum mai degrabă în siguranţă”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Am vorbit şi cu furnizorii importanţi de gaze naturale lichefiate… pentru a vedea dacă am putea schimba contractele în favoarea UE. (…) Culegem roadele acestor eforturi”, a adăugat Ursula von der Leyen, citată de news.ro.
Aşadar, în ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu Statele Unite, Qatar, Egipt, Coreea de Sud, Nigeria pentru a spori livrările de gaze lichefiate către UE.
Japonia a transmis săptămâna trecută că va redirecţiona unele transporturi de gaz lichefiat către Europa, ca răspuns la solicitările UE şi SUA. Importurile europene de gaze lichefiate au atins un record de aproximativ 11 miliarde de metri cubi în ianuarie, aproximativ jumătate provenind din Statele Unite, a mai precizat şefa executivului UE.
„Salut decizia Japoniei de a-şi împărţi surplusul de energie cu Europa, ca semn de solidaritate”, a scris von der Leyen, pe Twitter.
Citeşte şi: Vladimir Putin avertizează dur Ucraina: „Ce se întâmplă în Donbas e un genocid”
Aproximativ 40% din importuri sunt furnizate de Gazprom. Preţurile gazelor au crescut în Europa, pe fondul cererii ridicate şi al ofertei scăzutei în urma crizei cauzate de pandemia de COVID-19.
Dezvoltarea infrastructurii din ultimii ani a evidenţiat faptul că Europa este mai bine echipată pentru a distribui gaze naturale între ţări, însă întreruperea totală a furnizării de gaze ruseşti va necesita în continuare măsuri suplimentare.
Von der Leyen a mai menţionat că desfăşurarea militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina a evidenţiat necesitatea ca Europa să reducă dependenţa de gazele ruseşti. Adoptarea energiei regenerabile va uşura acest proces.