Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Există o mulţime de afecţiuni care-şi fac simţită prezenţa încă înainte de a avea un diagnostic cert dat de medic, şi asta întrucât semnele acestor boli se pot citi pe faţă sau pe corp. Afecţiunile hepatice şi cele tiroidiene, spre exemplu, sunt două categorii de boli care se manifestă la nivelul pielii, astfel încât oricine îşi poate da seama de prezenţa lor.
Alina Costache
20 feb. 2022, 08:16
Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau cu tiroida. Nu mai amâna vizita la medic de îndată ce le-ai descoperit!

Semnele de pe piele care-ţi arată că ai probleme cu ficatul sau tiroida. Culoarea şi aspectul pielii pot suferi modificări în boli de ficat, în unele boli pulmonare sau în afecțiunile tiroidei.

În afecțiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic), pielea poate deveni grasă, la fel și părul, în afecțiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată și pergamentoasă, rece sau umedă și caldă, în afecțiuni ale suprarenalelor și hipofizei poate să își schimbe culoarea sau consistența”, spune medicul dermatolog Anca Zbranca, potrivit reteteremedii.ro.

Pielea uscată, indicator al unei alergii sau al lipsei de fier

Uscăciunea pielii însoţită de senzaţia de mâncărime sunt, adesea, reacţii la excipienţii din produsele de îngrijire folosite. Dacă aceste simptome persistă după înlocuirea produsului respectiv, poate fi un semn al lipsei de fier din organism, al unei afecțiuni tiroidiene sau al anemiei.

Paloarea, indicator al unei afecţiuni renale

Paloarea pielii însoțită de mâncărimi pot fi semne ale unei boli de rinichi. La fel, părul uscat și fragil, dar și senzaţia continuă de oboseală completează semnele care pot indica prezența insuficienței renale.

La cei cu insuficiență renală cronică apare un miros de uree prin piele și respirație. Mâncărimile pielii apar tocmai din cauza cristalelor de uree care se elimină prin aceasta”, explică Loredana Pop, medic nefrolog.

Citeste si Cum îţi dai seama că ai probleme cu ficatul. Semnele care te trimit urgent la medic

Bătături care nu se vindecă, indiciu al diabetului

Nevoia de a bea cinci-șase litri de lichide pe zi și cantitatea mare de urină eliminată în 24 de ore sunt semne ale diabetului zaharat, când valorile glicemiei sunt ridicate. Persoanele diabetice se mai confruntă, totodată, cu candidoze bucale sau vaginale, dar și cu infecții urinare care răspund greu la tratament.

Atunci când apar complicații ale diabetului, se observă leziuni tipice de eczemă la picioare. De asemenea, din cauza pierderii unor substanțe la nivelul pielii, unele răni provocate de bătături ajung să se vindece foarte greu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat.

Piele uscată şi palidă şi pilozitate în exces, semne ale afecţiunilor tiroidiene

Persoanele care suferă de hiperfuncţia tiroidei au o constituţie slabă, sunt agitate, transpiră uşor, au ochii măriți și au alopecie. La polul opus, se află hipotiroidia, care se manifestă prin piele uscată și palidă. Pilozitatea în exces și acneea pot indica alte afecțiuni endocrine, precum boala Cushing, cauzată de hiperactivitatea glandelor suprarenale sau tulburări de ovare.

Palmele roșii, indicii ale hepatitei acute

Hepatita acută se manifestă prin dureri de mușchi, de oase, astenie sau lipsa apetitului. Totodată, urina persoanelor diagnosticate cu hepatită acută este foarte colorată, iar scaunele, decolorate.

În hepatitele cronice apar steluțe vasculare pe piele, pete mici și roșii. Palmele sunt, de asemenea, roșii. Scăderea densității firelor de păr, accentuarea desenului venos, mai ales la nivelul abdomenului, și scăderea masei musculare indică tot hepatită cronică”, afirmă Doru Cristian Gavrilă, medic internist, potrivit sursei citate.

Vânătăile şi pielea de culoare galbenă sau gri, prezente în bolile hepatice, biliare sau în cancerul gastric

Boli respiratorii precum bronșita sau emfizemul pot determina colorarea pielii în galben sau gri. Aceasta se întâmplă întrucât nu există suficient oxigen în organism.

Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecțiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecțiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, explică dr. Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din București.

Totodată, dacă descoperi că te învineţeşti uşor, acest lucru ar putea fi un semn că ficatul tău este afectat. Proteinele necesare pentru coagularea sângelui nu mai sunt produse în cantități suficiente.

Citeste si Primul simptom în cancerul pulmonar. Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze

Buzele uscate, semne ale anemiei sau diabetului

Crăpăturile apărute la colţurile gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Pentru că în această boală producția de celule roșii încetinește, rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecția locală cu candida.

Fața umflată, cu aspect pufos, indiciu al hipertiroidiei

În hipertiroidie, glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism). Acest lucru duce la încetinirea metabolismului, ceea ce duce la îngrășare, inclusiv la nivelul feței.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai