Dulceaţa de pătrunjel, precum şi sucul, salata sau ceaiul de pătrunjel previn şi combat infecţiile, întăresc imunitatea şi ameliorează semnificativ durerile de ficat, de rinichi şi de inimă. Şi asta întrucât această verdeaţă este o sursă importantă de proteine şi minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât lămâia şi portocala. pe lângă vitamina C, pătrunjelul este o sursă bogată de vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E.
Dacă nu agreezi pătrunjelul în suc, salată sau ceai, deoarece sub aceste forme poate avea un gust prea puternic, îţi recomandăm să încerci dulceaţa.
Taie rădăcinile de pătrunjel rondele mici şi pune-le la fiert, la foc mic, timp de 30 de minute, împreună cu zahărul. Taie lămâile mărunt cu tot cu coajă, apoi pune-le în vasul cu pătrunjel şi lasă-le să mai fiarbă încă 30 de minute.
Leacul întăreşte sistemul imunitar şi cardiovascular, dar este eficient şi în tulburări de nutriţie, în infecţii şi afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale, potrivit reteteremedii.ro
Dulceaţa se consumă zilnic câte trei linguriţe diluate în ceai de gălbenele sau de coada-şoricelului. Cura trebuie urmată trei-patru săptămâni, putând fi reluată după o pauză de zece zile.
Citeste si Dieta cu pătrunjel. Dai și cinci kilograme jos într-o săptămână dacă urmezi acești pași simpli
Tratează afecțiunile inimii. Consumul regulat de pătrunjel previne afecţiunile cardiovasculare. Frunzele de pătrunjel fluidifică sângele și susțin circulația acestuia către creier. Astfel, pătrunjelul dilată arterele, împiedicând astfel apariția cheagurilor de sânge.
Eficient în dezechilibrele hormonale. Substanțele prezente în această verdeaţă calmează simptomele premenopauzei, reglează menstruaţia, dar și dezechilibrele hormonale, durerile și crampele menstruale și fluxul menstrual.
Protejează ficatul. Prin faptul că facilitează eliminarea toxinelor, pătrunjelul ajută și la regenerarea și vindecarea ficatului.
Recomandat în tratamentul cistitelor, leucoreei, insuficienţei urinare sau litiazei urinare. Graţie proprietăţilor detoxifiante, consumul de pătrunjel ajută la purificarea sângelui și reglarea funcțiilor glandelor suprarenale. Datorită substanțelor nutritive, frunzele de pătrunjel au un efect benefic și asupra aparatului uro-genital. Sucul de pătrunjel grăbeşte vindecarea unor boli ale aparatului urinar: cistite, leucoree vaginală, insuficiență urinară sau litiază urinară.
Tratează anemia, datorită conținutului ridicat de fier și vitamina C. În acest scop se recomandă consumul de pătrunjel împreună cu o dietă care să conțină alimente bogate în fier precum: spanac, păpădie, urzică, semințe de susan, curmale, smochine, soia, germeni de grâu.
Citeste si Cum te ajută detoxifierea să topeşti grăsimea. Reţeta pentru băutura minune