Rusia cere SUA să își retragă trupele și obiectivele militare din fostele state comuniste (România fiind una dintre acestea) și amenință cu un răspuns militar dacă SUA nu vor accepta garanțiile cerute de Moscova.
„Noi considerăm că partea americană nu a oferit un răspuns constructiv privind elementele fundamentale ale proiectului de tratat cu Statele Unite elaborat de partea rusă în privinţa garanţiilor de securitate„, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.
Rusia a subliniat că se opune „Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti” (2008), prin care Alianţa Nord-Atlantică oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei.
Moscova reafirmă că se opune instalării de baze militare pe teritoriile fostelor state sovietice care nu sunt membre NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare, inclusiv de atac, în ţări care au devenit membre NATO după anul 1997.
De asemenea, Rusia a cerut oficial, deși a refuzat anterior, verificarea bazei de la Deveselu și a altor baze asemănătoare din țări NATO, potrivit AlephNews.
Totodată, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că Rusia consideră că este imposibilă reluarea activităţii în cadrul Consiliului comun cu NATO. Moscova a anunţat anul trecut că va pune punct activităţilor la misiunea sa diplomatică pe lângă Alianţa Nord-Atlantică după ce NATO a expulzat opt ruşi despre care a spus că sunt spioni.
De altfel, guvernul rus a ordonat, joi, expulzarea celui de-al doilea diplomat ca rang din cadrul Ambasadei americane la Moscova. Este vorba de ajunctul șefului misiunii, Bart Gorman, a confirmat joi Departamentul de Stat, citat de The Washington Post. Deocamdată, nu a fost oferit niciun motiv pentru expulzarea lui Gorman, considerat „un membru-cheie al echipei de conducere a ambasadei”, a spus Departamentul de Stat, care consideră aces gest drept unul „neprovocat” și „un pas spre escaladare”. SUA iau în calcul o măsură de răspuns corespunzătoare.