Prețurile RCA ar putea fi plafonate timp de 6 luni. Propunerea a fost trimisă vineri Guvernului de ASF și Consiliul Concurenței.
„În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă. Pentru protejarea consumatorilor şi pentru stabilitatea pieţelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative şi de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României şi cu alte autorităţi ale statului. Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populaţiei în faţa tendinţelor inflaţioniste sau speculative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Nicu Marcu, preşedintele ASF.
Vasile Ștefănescu, președintele Confederației transportatorilor auto (COTAR), a declarat pentru Hotnews.ro că acesta va fi tariful maximal şi în funcție de clasa de bonus preţul RCA va scădea.
Potrivit acestuia, „propunerea s-a făcut cu sprijinul președintelui ASF, Nicu Marcu, și în urma discuțiilor și a dovezilor prezentate de transportatori, și vizează sprijinirea tuturor celor peste 8,5 milioane de români care plătesc polițe RCA”.
Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat cu proteste, dacă nu se aplică urgent plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a întâmplat în anul 2017.
„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), APTE 2002 și APULUM cer adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.
Într-o situație mai puțin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului și au obținut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic. (…)
Cerem măsuri concrete din partea Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei. Istoria ultimilor ani arată că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a descoperit la firmele de asigurări de mai multe ori încălcări ale prevederilor legii, creșteri de tarife practicate și după plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de business și multe alte nereguli.
Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016”, susţin reprezentanţii COTAR.
Citeşte şi: Vești proaste pentru români. Polițele RCA au ajuns să coste în 2022 cât două rate la un apartament