„Acest gest absurd al Parlamentului, pentru că în legătură cu statutul parlamentarului, cu regulamente privind camerele, în legătură cu astea nu decide preşedintele, aici Traian Băsescu are perfectă dreptate, această manevră a Parlamentului înseamnă transportarea pisicii moarte în poarta Cotrocenilor. Parlamentarii ştiu foarte bine ce au pus acolo şi ştiu că pot crea o reacţie puternică de respingere prin această situare a lor deasupra legii prin înlocuirea, substituirea justiţiei cu majoritatea, fie ea şi covârşitoare pe care a obţinut-o în Parlament. Ei ştiu foarte bine că nu e în regulă, nu e câtuşi de puţin în regulă ce fac acolo ca să nu spun că este scandalos. Şi atunci, încearcă această diversiune transportând pisica moartă la Cotroceni. (…) Asta este treaba Parlamentului. Nu are a întreba pe nimeni. Trebuie să hotărască Parlamentul în legătură cu statutul parlamentarului. Să hotărască, dar să o facă fără să mai întrebe pe unii şi pe alţii, s-o facă în spiritul raportării la lege, a tuturor cetăţenilor din această ţară. (…) De ce trebuie să întrebăm preşedinţia, Parchetul, ţara şamd. E foarte simplu. Parlamentarii nu au dreptul să se aşeze într-o poziţie privilegiată faţă de lege în raport cu oricare cetăţean. Simplu de tot. Ori acel paragraf prin care se dă aviz de arestare, de reţinere de către comisii, de către Parlament, de către organismul parlamentar pentru o chestiune care ţine strict de executivul judiciar. Legea o face Parlamentul. E vorba de o execuţie acolo asupra căreia Parlamentul nu are a se pronunţa. Cum nu are a se pronunţa asupra niciunei operaţiuni executive din această ţară. Nu întâmplător la Guvern nu se votează”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
În opinia jurnalistului, „aici e vorba de o luptă la baionetă politică, pe care vedem, prelungită şi după aceste alegeri ea se reflectă şi în scandalul de la CSM”.
„E bătălia între USL şi ce mai deţine aripa Traian Băsescu, să-i spunem, în diverse zone de putere. Vor să facă lucrul acesta pentru a îngrădi şi a intimida chiar procurorii”, mai spune jurnalistul.
„Majoritatea uselistă e mult prea repede prea sigură pe ea. Are impresia că populaţia, că oamenii, că cei care i-au votat o să înghită această găluşcă. Eu nu cred, nu cred că este aşa. Acest lucru se poate întâmpla doar pe termen scurt, pe termen scurt cât se mai prelungeşte, suntem în siajul urii faţă de Traian Băsescu şi regimul său şi atunci ar mai putea asta să acopere această manevră a parlamentarilor, dar în scurtă vreme pentru că situaţia economică nu are nicio perspectivă de îmbunătăţire în România, în scurtă vreme când oamenii vor simţi că le este şi mai greu decât le-a fost până acum, îşi vor aduce aminte de această superimunitate, care nu este altceva decât un privilegiu faţă de multe altele pe care parlamentarii şi-au autoacordat-o. Şi atunci domnii parlamentari vor pierde în ceea ce priveşte imaginea Parlamentului şi capitalul electoral al USL-ului pentru că USL-ul este cel care forţează, am înţeles, această modificare”, avertizează CTP.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a fost trimis la Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să îl amendeze. La scurt timp a venit şi reacţia Cotroceniului.
Traian Băsescu nu a primit din partea parlamentarilor nicio propunere privind întărirea imunităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit unui comunicat emis de Palatul Cotroceni, şeful statului consideră „o consolidare a imunității parlamentare în raport cu încălcarea legii drept o gravă eroare”.