În runda de discuţii de la Palatul Victoria, liderii confederaţiilor sindicale au venit cu propuneri diverse. Astfel, Cartel Alfa se mulţumeşte cu o creştere a salariului minim pe economie la nivelul de 850 de lei. În schimb, Blocul Naţional Sindical are o propunere mult mai radicală, anume creşterea la 1.000 de lei. Pe de altă parte, BNS propune scăderea contribuţiilor sociale pentru angajator cu câteva procente.
Ambele propuneri sunt peste nivelul la care este dispus Guvernul să crească salariul minim. Recent, prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că salariul minim va creşte de la 700 la 800 de lei.
Liderii confederaţiilor sindicale vor avea luni o întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional. Ulterior, reprezentanţii FMI se vor întâlni joi cu Victor Ponta şi vineri cu Traian Băsescu.
Victor Ponta a anunţat, joi, la România TV, că există intenţia de creştere a salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei. Guvernul va susţine creşterea în discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional care va sosi pe 15 ianuarie la Bucureşti.
Creşterea cuantumului salariului minim este inclusă în proiectul de buget la care lucrează guvernul, urmând ca această creştere să fie aplicată de atunci când va fi aprobat bugetul. „Este vorba de un pachet de măsuri care trebuie discutate cu FMI şi Comisia Europeană”, a precizat Victor Ponta.
Acesta a arătat că această creştere nu va duce la o mărire a cheltuielilor de personal în sectorul public, deoarece salariul minim al bugetarilor este deja fixat la 815 lei. „Impact negativ asupra bugetului nu există, există doar impact pozitiv asupra bugetului asigurărilor sociale pentru că se plătesc CAS-uri şi taxe, deoarece salariile din sectorul privat plătite până acum la gri”, a declarat Ponta.
În aceste circumstanţe, cei care vor trebuie să scoată bani din buzunar ca să dea la stat sunt angajatorii din sectorul privat.