Cu toate că pare un preparat clasic, mâncat din cele mai vechi timpuri, rețeta s-a născut, oficial, pe 14 februarie 1982 – când a fost consemnată și a intrat în rețetarul restaurantelor din zona Bucovina.
Povestea cunoscutului preparat culinar adorat de muți români a început în urmă cu mai bine de 40 de ani. Cornelia Dumitrescu, o gospodină din Rădăuți, este cea care “a dat viață” deliciosului preparat culinar. Totul se pare că a început înainte de o aniversare în familia gospodinei. Cum printre invitați nu se numărau amatori de ciorbă de burtă, soțul gospodinei i-a sugerat să facă o ciorbă folosind carne de curcan.
CITEȘTE ȘI: Cele mai tari trucuri ca să repari o ciorbă nereuşită. Ce să faci dacă ciorba este prea sărată sau prea acră
„Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită…La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor”, a povestit Cornelia Dumitrescu, potrivit site-ului monitorulobv.ro.
Rețeta inițială a suferit câteva modificări. Pentru că este mai ieftină, carnea de curcan a fost înlocuită cu cea de pui.
CITEȘTE ȘI: Greşelile majore atunci când facem ciorbă. Aceste două ingrediente strică tot gustul
“Soțul mi-a spus să introduc acest fel de mâncare în restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană. Așa am pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorbă rădăuțeană”, a mai povestit Cornelia Dumitrescu.
Familia regală din Olanda, premierul Israelului, dar și Nicolae Ceaușescu se numără printre invitații de seamă care s-au delectat cu deliciosul preparat culinar.