Minsterul rus de Externe a anunţat marţi că Rusia îşi va retrage personalul diplomatic din Ucraina „pentru a le proteja viaţa şi a le oferi siguranţă”, conform unui comunicat dat publicităţii de către Ministerul de Externe din Rusia, informează CNN.
„În circumstanţele actuale, prioritatea noastrăeste să avem grijă de diplomaţii ruşi şi de angajaţii Ambasadei şi consulatelor generale”, se menţionează în comunicatul citat.
„Pentru a le proteja viaţa şi a le oferi siguranţă, leadership-ul rus a decis să evacueze personalul misiunilor ruse externe în Ucraina, măsură care va fi aplicată în viitorul foarte apropiat”, se mai precizează în comunicat.
Ministerul rus al Afacerilor Externe a invocat „ameninţările de violenţă” fizică într-o declaraţie lungă, în care a anunţat decizia de a retrage personalul diplomatic din Ucraina.
„Din 2014, Ambasada Rusiei la Kiev şi Consulatele Generale ale ţării noastre la Odesa, Liov şi Harkov au fost supuse unor atacuri repetate. În mod regulat, s-au organizat provocări împotriva Centrului Rus pentru Ştiinţă şi Cultură din Kiev, s-au adus prejudicii sănătăţii preşedintelui său şi s-au produs prejudicii asupra proprietăţii Centrului. De asemenea, diplomaţii ruşi au devenit obiectul unor acţiuni agresive. Au primit ameninţări cu violenţă fizică. Maşinile lor au fost incendiate. Contrar obligaţiilor ce le revin în temeiul Convenţiilor de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, autorităţile de la Kiev nu au reacţionat la ceea ce se întâmplă”, se arată în comunicatul citat.
Declaraţia a fost emisă la scurt timp după ce Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat cererea preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe în Donbas, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un potenţial război în Ucraina.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat, marţi, refuzul de a oferi un interval de timp exact privind desfăşurarea trupelor, după ce Camera superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat trimiterea de forţe în Donbas, transmite CNN.
„În primul rând, nu am spus că trupele vor merge acolo imediat după întâlnirea noastră de aici, acesta este primul lucru pe care îl susţin”, a spus Putin, ca răspuns la o întrebare a reporterilor.
„În al doilea rând, este imposibil de prezis un cadru specific al acţiunilor posibile, depinde de evoluţia situaţiei de la faţa locului, pe teren, cum se mai numeşte”, a menţionat el.
Situația din jurul Ucrainei poate fi rezolvată dacă țara este demilitarizată și refuză să adere la NATO, informează agenția TASS. Asta a fost condiția lui Vladimir Putin din această seară, răspunzând la întrebările jurnaliștilor după o întâlnire cu omologul său azer, Ilham Aliyev.
De altfel, după ce a prezentat programul de reglementare, Putin a subliniat că Rusia va oferi asistență militară republicilor populare Donețk și Lugansk, dar nimeni nu a anunțat deocamdată trimiterea personalului militar în Donbass.
Pentru a rezolva situația, țările democratice trebuie în primul rând să recunoască decizia locuitorilor peninsulei Crimeea de a se reuni cu Rusia: „Primul lucru pe care trebuie să-l facă toată lumea este să recunoască voința oamenilor care trăiesc în Sevastopol și Crimeea”.
De asemenea, Moscova oferă Ucrainei să refuze în mod voluntar să se alăture Alianței Nord-Atlantice: „Pornim din ceea ce spun mulți oameni, inclusiv în capitalele occidentale, că cea mai bună soluție la această problemă ar fi ca colegii noștri [din Occident] să nu piardă fața, astfel încât autoritățile actuale de la Kiev înseși să refuze să se alăture NATO. De fapt, ar implementa ideea de neutralitate”.
Rusia cere ca Occidentul să înceteze „a umfla actualele autorități de la Kiev cu tipuri moderne de arme”: „Prin urmare, cel mai important punct este un anumit grad de demilitarizare a Ucrainei de astăzi, deoarece acesta este singurul factor controlabil în mod obiectiv care poate fi observat și reacționat.”
Moscova nu poate permite revenirea statutului nuclear al Kievului, după cum spun autoritățile ucrainene: „Chiar și apariția armelor nucleare tactice în Ucraina înseamnă o amenințare strategică pentru noi”.