Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Politică de securitate: „Sancţiunile UE vor lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”

Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.
Filip Stan
22 feb. 2022, 22:09
Josep Borrell, reprezentantul UE pentru Politică de securitate:

De asemenea, toţi membrii Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care au votat cererea adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste, vor fi vizaţi de sancţiunile UE, care prevăd în mod obişnuit interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor.

„Acest pachet de sancţiuni aprobat în unanimitate de ţările membre va lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul de externe francez, după reuniunea de la Paris.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a anunţat că miniştrii au căzut de acord „în unanimitate asupra unui prim pachet de sancţiuni”. Aceste sancţiuni „îi vor face foarte rău Rusiei”, a adăugat Le Drian, conform Agerpres.

Citeşte şi: Rusia îşi evacuează diplomaţii din Ucraina de teama unor atacuri Oferta făcută de Putin: „Occidentul să recunoască Crimeea, iar Kievul să abandoneze NATO”

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat luni seară că Rusia recunoaşte provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, ţară despre care a spus într-un lung discurs cu trimiteri istorice că este condusă de politicieni corupţi marionete ale SUA.

Marţi, liderul de la Kremlin a cerut camerei superioare a Parlamentului Rusiei să autorizeze trimiterea de trupe în cele două provincii, solicitare aprobată între timp de parlamentarii ruşi.

Citeşte şi: Joe Biden, anunţurile momentului legate de criza din Ucraina: „Este începutul unei invazii, vom dicta sancţiuni. SUA va apăra orice cm de teritoriu NATO” VIDEO

Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, informează EFE.

Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.

În cadrul întâlnirii lor, ambasadorii şi-au dat ”acordul” asupra ”propunerilor juridice de sancţiuni” prezentate de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) şi de Comisia Europeană, a precizat preşedinţia franceză a UE pe contul său oficial de Twitter.

Aceasta a adăugat că „verificările tehnice şi juridice” vor avea loc în cursul nopţii. În total, 27 de persoane şi entităţi, atât militare, cât şi politice şi economice, legate de acţiunile Rusiei, vor fi afectate de pachetul de măsuri convenit marţi, la Paris, de miniştrii de externe ai UE şi aprobat apoi de ambasadorii permanenţi ai celor 27 de state membre la Bruxelles.

În plus, 351 de membri ai parlamentului rus care au votat în favoarea recunoaşterii independenţei republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi cei 11 care au propus acest lucru vor fi sancţionaţi, împreună cu militarii responsabili de misiunea din Ucraina.

Pachetul de măsuri de marţi, au precizat şefii instituţiilor europene, este doar un „prim pas”, care va fi urmat de sancţiuni mai puternice dacă Moscova continuă să destabilizeze Ucraina.

”Gata cu cumpărăturile la Milano, gata cu petrecerile în Saint Tropez, gata cu diamantele în Anvers. Acesta este un prim pas”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pachetul de sancţiuni europene include măsuri foarte bine ”calibrate”, care vizează direct ”persoane şi companii implicate în aceste acţiuni, precum şi bănci care finanţează aparatul militar rus şi contribuie la destabilizarea Ucrainei”.

”Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că Kremlinul nu-şi poate continua acţiunile agresive”, a declarat preşedinta Executivului UE marţi după-amiază.

”Dacă Rusia continuă să agraveze această criză pe care a creat-o, suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare ca răspuns”, a avertizat Von der Leyen.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Meghan, atacată cu acid sau cu cuțitul, la Londra. Prințul Harry, scenariu incredibil
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Prăbușirea unui avion Su-34 în Volvograd și un elicopter Mi-28 în Kaluga au avut loc în acest weekend
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!