De asemenea, toţi membrii Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care au votat cererea adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste, vor fi vizaţi de sancţiunile UE, care prevăd în mod obişnuit interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor.
„Acest pachet de sancţiuni aprobat în unanimitate de ţările membre va lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul de externe francez, după reuniunea de la Paris.
La rândul său, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a anunţat că miniştrii au căzut de acord „în unanimitate asupra unui prim pachet de sancţiuni”. Aceste sancţiuni „îi vor face foarte rău Rusiei”, a adăugat Le Drian, conform Agerpres.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat luni seară că Rusia recunoaşte provinciile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, ţară despre care a spus într-un lung discurs cu trimiteri istorice că este condusă de politicieni corupţi marionete ale SUA.
Marţi, liderul de la Kremlin a cerut camerei superioare a Parlamentului Rusiei să autorizeze trimiterea de trupe în cele două provincii, solicitare aprobată între timp de parlamentarii ruşi.
Uniunea Europeană a aprobat marţi o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interdicţia de intrare pe teritoriul european a unor înalţi oficiali ruşi, limitarea accesului Moscovei la pieţele financiare europene şi un embargo comercial asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, informează EFE.
Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.
În cadrul întâlnirii lor, ambasadorii şi-au dat ”acordul” asupra ”propunerilor juridice de sancţiuni” prezentate de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) şi de Comisia Europeană, a precizat preşedinţia franceză a UE pe contul său oficial de Twitter.
Aceasta a adăugat că „verificările tehnice şi juridice” vor avea loc în cursul nopţii. În total, 27 de persoane şi entităţi, atât militare, cât şi politice şi economice, legate de acţiunile Rusiei, vor fi afectate de pachetul de măsuri convenit marţi, la Paris, de miniştrii de externe ai UE şi aprobat apoi de ambasadorii permanenţi ai celor 27 de state membre la Bruxelles.
În plus, 351 de membri ai parlamentului rus care au votat în favoarea recunoaşterii independenţei republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi cei 11 care au propus acest lucru vor fi sancţionaţi, împreună cu militarii responsabili de misiunea din Ucraina.
Pachetul de măsuri de marţi, au precizat şefii instituţiilor europene, este doar un „prim pas”, care va fi urmat de sancţiuni mai puternice dacă Moscova continuă să destabilizeze Ucraina.
”Gata cu cumpărăturile la Milano, gata cu petrecerile în Saint Tropez, gata cu diamantele în Anvers. Acesta este un prim pas”, a declarat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că pachetul de sancţiuni europene include măsuri foarte bine ”calibrate”, care vizează direct ”persoane şi companii implicate în aceste acţiuni, precum şi bănci care finanţează aparatul militar rus şi contribuie la destabilizarea Ucrainei”.
”Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că Kremlinul nu-şi poate continua acţiunile agresive”, a declarat preşedinta Executivului UE marţi după-amiază.
”Dacă Rusia continuă să agraveze această criză pe care a creat-o, suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare ca răspuns”, a avertizat Von der Leyen.