Românii se pot racorda GRATUIT la gaze. Distribuitorii nu mai pot refuza cererile clienţilor casnici

Potrivit unui regulament aprobat de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, operatorii de distribuţie a gazelor nu mai pot refuza solicitările de racordare la reţea ale consumatorilor.
Filip Stan
23 feb. 2022, 22:02
Românii se pot racorda GRATUIT la gaze. Distribuitorii nu mai pot refuza cererile clienţilor casnici

Românii se pot racorda GRATUIT la gaze. Distribuitorul este obligat să asigure, în limita planurilor anuale de investiţii şi în condiţii de eficienţă economică, finanţarea şi realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat.

Românii se pot racorda GRATUIT la gaze

Citeşte şi Plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze vor continua şi după 1 aprilie – surse

În cazul clienţilor finali casnici, contravaloarea lucrărilor necesare realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita valorii medii a unui racord, stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE.

Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare şi de proiectare, urmând să fie despăgubit de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita contravalorii medii a unui racord.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, la valoarea suportată de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aceasta fiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

Returnarea sumelor finanţate de solicitant pentru instalaţia de racordare, se realizează de către operatorul sistemului de distribuţie în tranşe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum sau în integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum al solicitantului.

În cazul clienţilor noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către aceştia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în patrimoniul operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, valoarea acestora nefiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

Lucrările necesare racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, respectiv extinderea şi/sau redimensionare obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesară realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, vor fi realizate de către operatorii economici autorizaţi de către ANRE şi selectaţi prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii de către operatorul de distribuţie.

„Ca urmare a prevederilor noului Regulament solicitanţii, care pot fi consumatorii de gaze naturale, viitorii clienţi finali casnici sau noncasnici, concesionarii serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, unităţile administrativ teritoriale şi/sau asocierile acestora, dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale etc. vor beneficia de servicii superioare de distribuţie a gazelor naturale faţă de dispoziţiile legale precedente, ţinând cont de obligaţiile instituite pentru operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi de posibilitatea participării acestora pentru realizarea activităţii de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale în termene cât mai scurte”, spun oficialii ANRE.

Totodată, prevederile legislative au un impact pozitiv asupra solicitanţilor, viitori clienţi finali casnici, deoarece costurile cu proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare a locurilor de consum deţinute de aceştia sunt suportate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, până la o valoare medie a unui racord, stabilită de ANRE.

Având în vedere faptul că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 a intrat în vigoare la data de 31 decembrie 2021, noile prevederi se aplică pentru soluţionarea de către operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale a cererilor de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale înregistrate începând cu această dată.

Cererile de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale depuse până în data de 30 decembrie 2021 sunt soluţionate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale conform prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2021.

Citeşte şi Măsurile luate de Guvern pentru gestionarea efectelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. Au fost demarate plăţile către furnizori

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Schimbări în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai