Mihaela Bilic, avertisment privind E-urile din alimente: „Mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie decât bucătărie”

Mihaela Bilic a făcut câteva precizări importante referitoare la E-urile din alimente. Nutriţionistul a explicat care este, de fapt, rolul acestora şi ce efecte au pentru sănătate.
Alina Costache
23 feb. 2022, 23:09
Mihaela Bilic, avertisment privind E-urile din alimente:
Mihaela Bilic, avertisment privind E-urile din alimente: "Mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie decât bucătărie"

Mihaela Bilic, avertisment privind E-urile din alimente. Nutriţionistul a explicat că, deşi acestea au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătăţii.

Mihaela Bilic, despre E-urile din alimente

Citeşte şi Salata-minune care ține de foame și menține silueta de viespe. Mihaela Bilic a făcut anunțul: Este benefică sănătății și tractului digestiv

„Coloranți conservanți sau potențiatori de gust, agenți de îngroșare sau de afânare, există o multitudine de substanțe pe care industria alimentară le folosește ca să facă mâncarea gustoasă, apetisantă și sigură pentru consum. Poartă inițiala E de la Europa, urmată de 3 sau 4 cifre. Folosirea lor este justificată, autorizată și strict reglementată, însă toată lumea încearcă să-i evite.

De ce ne temem de E-uri? Chiar dacă au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătății. În ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie, decât bucătărie.

Ca să vă fie mai ușor să descifrați etichetele, țineți cont că există 9 categorii de aditivi alimentari. Prima cifră indică familia din care fac parte: E1 pentru coloranți, E2 pentru conservanți, E3 pentru antioxidanți, E4 pt agenți de îngroșare, E5 sunt antiaglomeranți, E6 potențiatori de gust, E7 pentru palatabilitate sau senzația din gură, E8 sunt arome iar E9 îndulcitori”, a scris nutriţionistul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Mihaela Bilic a explicat ce rol au e-urile din alimente.

„Conservanții și antioxidanții previn alterarea alimentelor. Ei mențin prospețimea și aspectul unui produs, fie că vorbim de textura pâinii sau de culoarea fructelor și legumelor. Care sunt conservanții cu risc? Sulfiții E220-228 pot declanșa criza de astm iar nitriții E249-251 pot favoriza apariția de compuși cancerigeni.

Coloranții sunt folosiți ca să facă un produs mai atrăgător, fie că e vorba de prăjituri, bomboane sau mezeluri. Toată lista lui E100 înseamnă culoare adăugată suplimentar. Reputație negativă are E150 acuzat că ar provoca hiperactivitate la copii și E171.

Dintre potențiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adică E620-625. Responsabil de gustul umami, adică delicios, la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii, așa că doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi.

Stabilizatorii și emulsifianții au rolul de a menține textura alimentelor, de a le face omogene. Sosurile și maioneza, înghețata și prăjiturile conțin fie gliceride și lecitină E322 pentru cremozitate, fie gelatină și agar agar E406 pentru fermitate.

Agenții de îngroșare și gelifianții dau consistență și vâscozitate alimentelor. Sunt obținuți din proteine sau din amidon și cei mai cunoscuți sunt pectinele E440 sau guma de guar E412.

Am lăsat la final îndulcitori unde figurează ceara de albine E901, aspartamul E951 și zaharina E954.

În cadrul fiecărei familii există aditivi naturali, proveniți dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Însă majoritatea aditivilor sunt de sinteză sau artificiali, fabricați în laborator. Pentru că sunt mai ieftini. Așa că dacă vreți mâncare de calitate, alegeți produse cu cat mai puține E-uri!”, a mai transmis nutriţionistul pe reţelele de socializare.

Citeşte şi Greşeala pe care o fac toţi românii după amiaza. Mihaela Bilic spune ce trebuie să faci neapărat la ora 17.00

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Starea președintelui Biden, testat pozitiv pentru Covid, se ameliorează semnificativ
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'