Summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg: Atacul este un act deliberat. Vor fi sancțiuni economice severe la adresa Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă ”cât mai rapid posibil” a şefilor de stat şi de guverne din NATO, pe tema invaziei ruse în Ucraina.
Alina Andrei
24 feb. 2022, 13:30
Summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg: Atacul este un act deliberat. Vor fi sancțiuni economice severe la adresa Rusiei

Summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina. Întâlnirea va avea loc vineri, a anunţat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Este un moment important pentru securitatea Europei. Atacul nejustificat asupra Ucrainei … e un act deliberat cu sânge rece și plănuit de mult timp. În ciuda seriei de minciuni, dezinformări, intențiile Kremlinului sunt clare. Liderii ruși sunt responsabili pentru viețile pierdute. Aliații NATO condamnă acest atac în cei mai puternici termeni… E o amenințare serioasă.

Cer Rusiei să și retragă forțele din ucraina și să aleagă diplomația. Rusia se folosește de forță pentru a încerca să rescrie istoria.

Principala misiune a NATO e să și protejeze toți aliații. Un atac asupra unui aliat înseamnă un atac asupra tuturor.

Avem peste 100 de avioane care ne protejează spațiul aerian și peste 120 de nave pe mare. Toate acestea arată că determinarea noastră pentru apărarea colectivă e de fier. Continuăm să facem tot ce e posibil pentru a apăra alianța”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul NATO a precizat că „scopul Kremlinului este să ne calce în picioare valorile pe care le prețuim”.

„Pacea nu poate fi luată de bună. Competiția strategică e în creștere, trebuie să răspundem cu hotărâre și autoritate puternică. Democrația va ieși întotdeauna învingătoare în fața totalitarismului.

Aliaţii NATO impun costuri severe la adresa Rusiei. Vor fi sancțiuni economice severe la adresa Rusiei. Va plăti un preț mare”, a avertizat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a reafirmat că NATO „este cea mai puternică alianță din istorie” şi că „ne vom apăra și proteja fiecare aliat și fiecare cm de teritoriu NATO”.

„Această invazie ( n.red. a Rusiei în Ucraina) nu e o surpriză. Am fost avertizați. Ceea ce s-a întâmplat în această dimineață a fost ceva ce serviciile de securitate au spus de mult timp. Am avertizat Rusia că vor exista consecințe. Rusia, în ciuda eforturilor noastre diplomatice, a decis să invadeze Ucraina. Avertizăm de multă vreme despre această situație..

Am trimis trupe terestre, dar și pe calea aerului și navale. În următoarele zile, săptămâni, vom trimite și mai multe.
Suntem pregătiți, ne ajustăm postura. Ce facem e defensiv, e măsurat. Nu dorim confruntare, vrem doar să prevenim confruntarea.

Mesajul rușilor a fost că niciodată nu au luat aceste discuții în serios. În timp ce noi încercam să găsim o soluție, ei pregăteau o invazie. Regretăm acest lucru, dar aceasta e trista realitate care are consecințe severe. De aceea noi ne sporim prezența pe flancul estic”, a mai explicat Jens Stoltenberg.

Mai mult, secretarul general al NATO a dat asigurări că nicio trupă NATO nu este pe teritoriul Ucrainei în acest moment.

„Am spus clar că nu avem acest plan. Ne-am sporit prezența NATO pe flancul estic. Am ajutat Ucraina cu echipamente, să și consolideze forțele armate, dar nu avem trupe NATO în Ucraina și nu avem în plan acest lucru”, a mai spus Stoltenberg.

„Aliații NATO au oferit suport Ucrainei în multe moduri, din 2014. Va fi o decizie a fiecărui aliat NATO în parte legat de cum vrea să ofere sprijin Ucrainei”, a mai spus Stoltenberg.

„Ne-am asigurat că nu vom vedea nicio degenerare a acestui conflict asupra vreunui aliat NATO. Noi suntem cea mai puternică alianță din istorie, tocmai de aceea Rusia nu va ataca. Auntem angajați pentru apărarea noastră colectivă”, a mai ţinut să precizeze Jens Stoltenberg.

„Asistăm la o invazie pe scară largă a Ucrainei. E mult prea devreme, nu avem o dimensiune exactă a situației, dar situația e foarte serioasă. E un război la o scară, am crezut că face parte din trecut”, a mai spus Stoltenberg.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după CSAT: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale

Franţa şi Marea Britanie cer summit NATO de urgenţă ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, pe care îl cataloghează drept „o catastrofă pentru continentul” european.

„Aceasta este o catastrofă pentru continentul nostru”, a scris Boris Johnson într-un mesaj postat pe Twitter.

„Voi discuta cu ceilalţi lideri din G7 şi am cerut o reuniune de urgenţă a tuturor liderilor NATO, cât mai rapid posibil”, a mai scris Boris Johnson.

Citeşte şi: Primele victime ale bombardamentelor Rusiei în Ucraina. Cel puţin 50 de morţi, zeci de persoane date dispărute

De asemenea, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut un summit al NATO cât mai repede posibil, ca reacţie la invazia armatei ruse din Ucraina, a anunţat Palatul Elysee.

„Preşedintele Republicii vrea organizarea unui summit al NATO cât mai repede posibil, în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri”, a precizat preşedinţia franceză.

Macron a prezidat joi o reuniune a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională, la care au mai participat premierul Jean Castex şi miniştrii de externe, apărării, economiei şi de interne.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Nuggets de pui, un deliciu acasă. Marele secret al crustei crocante
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi de la Bacalaureat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a avut loc vineri noaptea în România: La ce adâncime s-a produs și ce magnitudine a avut
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Prim-ministrul Marcel Ciolacu felicită Partidul Laburist pentru victoria electorală
MediaFlux
Schimbări MAJORE privind PERMISUL de CONDUCERE din ROMÂNIA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!