Totuşi, în cazul în care Rusia ameninţă un alt stat care face parte din NATO, lucrurile vor sta cu totul altfel, iar atunci toate ţările aliate vor interveni de urgenţă, a dat asigurări Jens Stoltenberg.
Şi Antony Blinken confirmă acest lucru. Secretarul general al SUA lasă de înţeles că există această posibilitate ca Vladimir Putin depăşească graniţele Ucrainei.
„Este o posibilitate ca Putin să treacă dincolo de Ucraina? Sigur, este o posibilitate, dar există ceva foarte puternic în calea acestui lucru – există ceva ce numim articolul 5 al NATO. Asta înseamnă că un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO. Președintele a fost foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat oficialul american.
Ucraina nu este membră NATO, acesta fiind motivul pentru care celelalte ţări nu s-au implicat cu trupe. Dorinţa conducătorilor ucraineni de a se alătura NATO l-a făcut pe Vladimir Putin să izbucnească şi să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla vreodată.
Putin a cerut de nenumărate ori şi retragerea trupelor detaşate în statele care au aderat la NATO după 1997, referindu-se la România şi Bulgaria. NATO a respins categoric această solicitare a liderului de la Kremlin.
„Este foarte clar că vom respecta articolul 5, ne angajăm să apărăm aliații noștri NATO și, dacă se va ajunge la asta, o vom face. Dar acum, ne concentrăm pe Ucraina, ne concentrăm pe încercarea de a-l împiedica pe președintele Putin să meargă și mai departe”, a mai spus Antony Blinken.
SUA a conceput un set de sancţiuni pentru Rusia, Joe Biden precizând că Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul asupra Ucrainei și că Rusia va avea de suportat consecinţe.
„Putin este agresorul. Putin a ales acest război. (…) Am conceput aceste sancțiuni în mod intenționat pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei și pentru a minimiza impactul asupra Statelor Unite și a aliaților noștri”, a anunțat Joe Biden.