Ortodoxe: Sfântul Profirie; Moşii de iarnă
Greco-catolice: Sf. ep. Porfirie al Gazei. Harți
Romano-catolice: Sf. Alexandru, ep.
Anual, în ultima sâmbătă dinaintea Lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui, credincioșii sărbătoresc Moșii de iarnă. În această zi, în toate bisericile din România se fac slujbe și se împarte mâncare pentru sufletele celor plecaţi dintre noi. Sâmbăta morţilor mai poartă numele de Sâmbăta piftiilor.
În dimineaţa acestei zile, credincioşii merg la biserică cu colivă, vin și prescuri, cu vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. În mod tradiţional, în sâmbăta morţilor se mai împarte şi piftie, de unde şi denumirea de Sâmbăta piftiilor. După ce sunt sfinţite de preot, acestea sunt împărțite pentru sufletul celor adormiţi atât celor prezenți în biserică, cât și celor nevoiaşi sau altor persoane precum rude, vecini sau prieteni.
În unele zone, după slujba din biserică se oficiază o altă slujbă la mormânt, iar mormântul este stropit cu vin de către preot. De asemenea, este bine să se aprindă cel puțin două lumânări la mormânt, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți, potrivit traditii-superstitii.ro
Sfântul Porfirie s-a născut din părinți bogați, în Tesalonic. Se retrage în pustia Egiptului la vârsta de 25 de ani şi se călugăreşte, scrie crestinortodox.ro. Vieţuieşte timp de cinci ani la o mănăstire din Egipt, apoi pleacă la Ierusalim. Este hirotonit preot și i se încredinţează spre pază cinstitul lemn al Crucii lui Hristos. La scurtă vreme, Sfântului i se înfăţişează Dumnezeu care îi dezvăluie că va ajunge episcop în cetatea păgână Gaza. Nimeni nu a putut înlătura păgânismul din această cetate până la Sfântul Porfirie.
Păgânii din Gaza auzind că vine Sfântul Porfire în ținutul lor au pus în drumul lui spini, gunoaie, au săpat gropi, au făcut fum necurat cu scopul de a-l întoarce din cale. Sfântul, însă, nici nu s-a întors, nici nu s-a supărat pe cei ce-i puneau piedici, ci a decis să-i convingă de existenţa lui Hristos săvârşind multe minuni.
Sfântul Porfire distruge cele opt temple idoleşti din Gaza, iar în locul unuia dintre altarele ridicate în cinstea zeilor construieşte o biserică. A trecut la cele veșnice în anul 420.
O, preabunule Părinte Porfirie, cel ce cerți duhurile necurate și dărâmi idolii acestei lumi răzvrătite, noi, smeriții și păcătoșii robii tăi, alergăm la al tău sprijin și la al tău ajutor și cu credință te rugăm: depărtează de la noi toată lucrarea viclenilor demoni și ne mântuiește de dânșii cu rugăciunile tale.
Depărtează de la noi toată moleșeala trupului și adormirea sufletului. Îndreptează-ne pe noi pe căi drepte, ca să păzim poruncile ce ni s-au dat nouă și să mărturisim credința dreaptă și adevărată, precum tu însuți ai făcut-o.
Precum pe femeia manihee rău ai pedepsit-o, trimite toate duhurile necurate în locuri pustii, departe de oameni și de viețuitoarele lui Dumnezeu. Adu-ți aminte, Sfinte, de cei ce te cinstesc cu dragoste și de toți dreptslăvitorii creștini și cere de la Mântuitorul Hristos mare milă pentru sufletele noastre. Amin.