„Liceenii” sunt în doliu! Regizorul Nicolae Corjos a murit la vârsta de 86 de ani

E doliu în cinematografia românească! Regizorul filmelor "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste" a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.
Oana Anghel
27 feb. 2022, 17:06

A murit regizorul filmului Liceenii. Nicolae Corjos a reuşit să-i aducă în lumina reflectoarelor, la mijlocul anilor 80, câţiva liceeni, studenţi sau proaspăt absolvenţi – Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, Costin Mărculescu, Tudor Petruţ sau Adrian Păduraru. Succesul filmelor nu a fost unul efemer, fiind în aceeaşi măsurp de vizionate şi apreciate şi aproape patru decenii mai târziu.

A murit regizorul filmului „Liceenii”

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin, localitate aflată, azi, în Ucraina, pe 22 mai 1935. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, polarizate de lumea filmului, a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care Mănăstirea Văcăreşti (1989), Sergiu Celibidache (1991), Concursul Internaţional „George Enescu” (1992) etc. şi a fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 şi 2001. Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.

Nicolae Corjos a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor „Dacii” (1967), „Ciprian Porumbescu” (1973), „Nemuritorii” (1974), „Toate pînzele sus” (serial TV, 1977), „Contele Ory” (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).

Citeste si Mihai Constantin a moștenit toată averea Tamarei Buciuceanu. Celebrul Ionică din Liceenii a dezvăluit ce va face cu ea!

„Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”, capodopere cinematografice care au ţinut în faţa ecranelor generaţii întregi

Devenite adevărat fenomen cinematografic, filmele seriei “Liceenii” s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat. Protagoniştii – Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu – au devenit aporoape instantaneu idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă.

“Declaraţie de dragoste” redă povestea romantică a doi liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Protagoniştii sunt Teodora Mareş, aflată în rolul de debut în cinematografie, şi Adrian Păduraru.

Televiziunile din România au difuzat aceste filme de zeci de ori, generaţii de cinefili revăzându-le cu plăcere în perioade succesive, ca pe un document artistic al emoţiilor şi relaţiilor sociale specifice vârstei adolescenţei, aşa cum arătau ele în România anilor ’80.

Citeste si Drama actorului Constantin Codrescu. Mama i-a otrăvit soţia: „O socotea unica vinovată a îndepărtării mele de familie”

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont și card la ING? Banca, anunț important pentru clienți, toți sunt vizați
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)