ONU va organiza luni o „sesiune extraordinară de urgenţă”, pe tema războiului din Ucraina

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat, duminică seară, propunerea de convocare a unei sesiuni speciale a Adunării Generale ONU pe tema invaziei ruse în Ucraina, informează cotidianul Le Figaro.
Filip Stan
28 feb. 2022, 06:45
ONU va organiza luni o

Adunarea Generală ONU va organiza luni o „sesiune extraordinară de urgenţă”. Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi de Albania, a fost votat de 11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU.

Rusia a votat împotrivă, iar Emiratele Arabe Unite, China şi India s-au abţinut de la vot. Procedura acestui vot nu a permis utilizarea dreptului de veto, astfel că Rusia nu a putut bloca adoptarea proiectului.

Ucraina, atacată de rachete ruseşti lansate din Belarus. Militarii ruşi folosesc rachetele termobarice în Mariupol.

Începând din anul 1950 până în prezent, au mai fost organizate doar zece sesiuni speciale de urgenţă ale Adunării Generale ONU.

Reprezentantul permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a blocat prin veto, vineri seară, în mod previzibil, un proiect de rezoluţie care critica dur intervenţia militară rusă în Ucraina. Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi Albania, critica „în termenii cei mai puternici” „agresiunea rusă împotriva Ucrainei” şi cerea retragerea „imediată” a trupelor ruse. Dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU, 11 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie, iar trei s-au abţinut de la vot – China, India şi Emiratele Arabe Unite. Rusia şi-a utilizat dreptul de veto, astfel că proiectul de rezoluţie împotriva intervenţiei militare în Ucraina a fost respins.

UPDATE Vitali Kliciko, primarul Kievului, dezminte informaţia conform căria capitala ar fi încercuită: „Nu credeţi minciunile! Aveţi încredere doar în informaţiile din surse oficiale!”

G7 nu va recunoaşte nicio ”schimbare de statut” în Ucraina prin forţă

Ţările G7 au anunţat duminică seara că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după cele deja anunţate în această săptămână, dacă aceasta nu pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, relatează AFP.

În timpul reuniunii prin videoconferinţă a şefilor diplomaţiilor din Statele Unite, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Italia şi Marea Britanie, forumul ţărilor industrializate a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra Ucrainei, a populaţiei civile şi a infrastructurii sale şi să îşi retragă fără întârziere trupele din ţară, potrivit unui comunicat al preşedinţiei germane a G7.

Cele şapte ţări au avertizat, de asemenea, că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă, adică noi teritorii care ar putea fi anexate.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi tocmai a recunoscut independenţa a două republici autoproclamate de separatiştii pro-ruşi din estul regiunii ucrainene Donbas.

Sâmbătă, ţările occidentale şi-au înăsprit deja drastic sancţiunile financiare împotriva Moscovei, excluzând mai multe bănci ruseşti de pe platforma interbancară internaţională Swift, un angrenaj-cheie în finanţele mondiale, ceea ce ar trebui să îngreuneze mult comerţul rusesc.

De asemenea, au luat măsuri pentru a împiedica banca centrală rusă să susţină moneda naţională, rubla, prin limitarea accesului acesteia la pieţele internaţionale de capital.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a participat la reuniunea de duminică a omologilor săi din G7, se arată în comunicat.

Cu această ocazie, cele şapte state G7 au convenit şi asupra ajutorului umanitar pentru Ucraina, pe care diferitele ţări îl anunţă una după alta.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din ţară este programată pentru luni.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!