Florin Cîţu avertizează că economia nu mai duduie: situaţia României s-a deteriorat grav!

INS anunţă, în ton cu fostul premier, o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul
Filip Stan
28 feb. 2022, 09:47
Florin Cîţu avertizează că economia nu mai duduie: situaţia României s-a deteriorat grav!

Președintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, susține că situația economică a României s-a deteriorat grav în primele două luni ale anului, iar unda de șoc ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei este una care ne prinde total nepregătiți.

Noile prețuri plafonate pentru RCA ajung în Consiliul Economic și Social. Brokerii avertizează: Zeci de mii de oameni riscă să rămână fără slujbă
”Situația este complicată pentru Rusia, dar efectele se vor întinde pe mai multe țări și de aceea este bine să fim pregătiți pentru unda asta de șoc. Din păcate, în România, în luna ianuarie, situația economică s-a deteriorat grav și ne prinde cam nepregătiți această undă de șoc. A devenit clar că ne împrumutăm pentru cheltuieli curente, cheltuieli cu dobânzi care au crescut de trei ori față de anul trecut, cu rambursări de TVA mai mici. În astfel de situații trebuie să fi pregătit să impui sancțiuni, dar să și faci față efectelor”, a declarat Florin Cîţu.

Războiul din Ucraina a aruncat în aer preţul aurului. BNR l-a cotat joi la cea mai ridicată valoare din istorie, în raport cu leul

„În primul rând piețele financiare vor avea o evoluție volatilă, pentru că deja avem inflație la nivel global, iar eu mă aștept la o creștere a prețurilor (…) Din păcate, execuția bugetară ne arată că la începutul acestui an au fost luate niște decizii care prind pe picior greșit România în fața acestei crize. Trebuie o foarte mare atenție în modul în care cheltuim banul public, cel mai mare pericol pentru România este să cădem pradă populismului, pentru că asta s-a întâmplat la începutul acestui an.”, a mai spus Florin Cîţu, la RFI.

Florin Cîţu: România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă / Criza cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, luni, la RFI, că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă de iarnă şi nu există o problemă, iar pentru iarna următoare, se merge pe mai multe soluţii, ministrul Energiei fiind plecat în Qatar şi urmând să plece şi la Baku. El a precizat că această criză cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani, nu numai în România ci şi în Europa.

”În primul rând să ştie toată lumea că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă. Am discutat şi cu preşedintele Transgaz şi cu ministrul Energiei, deci nu există o problemă pentru România în ceea ce priveşte rezerva de gaze”, a spus preşedintele PNL.

El a precizat că ”pentru iarna următoare, se merge pe mai multe soluţii”. ”Ştiu că ministrul Energiei va pleca iarăşi la Baku, astăzi sau mâine, a fost în Qatar, se caută soluţii. Ştiţi foarte bine, SUA oferă gaz lichefiat pentru Europa, deci în acest moment toată Uniunea  Europeană vine cu soluţii pentru a avea resurse alternative, pentru iarna următoare”, a spus liderul liberal.
Florin Cîţu a menţionat că în această iarnă lucrurile sunt clare şi ”Europa are rezerve pentru a trece de această iarnă, dar este un semnal clar că trebuie să diversificăm, şi mai mult, trebuie să investim”. El a menţionat că această criză cu care ne confruntăm este rezultatul lipsei investiţiilor în energie, în ultimii ani, nu numai în România ci şi în Europa.
Florin Cîţu a amintit pactul transpartinic, pe energie, aşa cum România a investit în Apărare. ”Trebuie să investim şi în securitate energetică, în fiecare an”, a spus el.

INS: Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii, până în luna aprilie, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS)
”Creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii. Relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii. Creştere accentuată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul”, arată datele INS.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se vorînregistra cele mai mare creşteri (solduri conjuncturale +34%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +42%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din luna februarie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +52%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural 0%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Servicii
Conform estimărilor din luna februarie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). De asemenea, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +30%).

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii