Ruşii plătesc cu banii „de la ciorap”: Mastercard şi Visa restricţionează băncile din Rusia

Mastercard a blocat accesul la sistemul său de plată pentru mai multe instituții financiare rusești. Şi Visa s-a conformat sancţiunilor.
Filip Stan
01 mart. 2022, 09:39
Ruşii plătesc cu banii

Mastercard a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a ordinelor de sancționare împotriva Rusiei, a transmis compania într-un comunicat citat de Reuters. De asemenea, VISA a transmis că respectă sancțiunile impuse Rusiei și că se va conforma și sancțiunilor suplimentare care ar putea fi aplicate.

”Mastercard va continua să coopereze cu autoritățile de reglementare pentru a respecta pe deplin obligațiile de conformitate”, se mai arată în comunicatul companiei.

Prezentator al televiziunii de stat ruseşti şochează: „Avem 500 de focoase nucleare, care ar asigura distrugerea SUA şi a tuturor ţărilor NATO. La ce avem nevoie de o lume, dacă Rusia nu e în ea?”
Lista instituțiilor rusești blocate nu este în prezent publicată de Mastercard.

Rusia a devenit o țară „înconjurată” de sancțiuni economice severe și este, în acest moment, un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională, după invazia brutală a Ucrainei. Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina – o premieră în întreaga istorie a Uniunii.

O altă decizie istorică a venit luni din partea Elveției, care a decis să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei. În plus, scoaterea Federației Ruse din sistemul de plăți bancare SWIFT reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară” aplicată Băncii Centrale a Moscovei, după cum a declarat fostul director adjunct al băncii naționale rusești.

Zelenski, un nou mesaj din buncăr pentru Ucraina în miez de noapte: „Au lovit cu 113 rachete!”
„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”, a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești, conform șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, vor impune restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă – estimate la 630 de miliarde de dolari – să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor.

Practic, o mare parte din rezervele Băncii Centrale a Moscovei – cele în valută (dolari, euro etc.) – este în acest moment indisponibilă. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, preciza duminică faptul că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.

Consecințele: exporturile rusești de bunuri precum petrolul, metalele și de cereale vor fi extrem de afectate în urma sancțiunilor occidentale, se arată într-o analiză Reuters.

Dacă o mare parte din rezerva de 630 de miliarde de dolari e blocată, în schimb, banca națională a Rusiei dispune totuși de o rezervă în aur estimată la 130 de miliarde de dolari.  „Cui am putea vinde aurul?”, s-a întrebat Aleksașenko.

Elveției, de pildă, un stat neutru recunoscut ca fiind centru comercial și financiar major al lumii. Doar că aurul rusesc e imposibil „de adus” aici fizic, din cauza faptului că UE a închis tot spațiul aerian pentru Rusia, inclusiv în cazul zborurilor private folosite de către oligarhii de la Moscova. Iar Elveția e, practic, „o enclavă” în interiorul UE, nu se poate ajunge pe calea aerului aici altfel decât trecând prin spațiul aerian al Uniunii.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucât avionul său nu avea autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană l-a închis aviaţiei ruse.  Elveția a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin.

Banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale. Noul minim istoric pentru moneda rusească a fost înregistrat după excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.
Comisia Europeană va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”. Decizia, anunțată luni, în a cincea zi de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, a pus, în esență, capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, după cum a spus șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce presiune trebuie să ai la anvelope când e ger. Greșeala pe care mulți șoferi ajung să o facă
Capital.ro
Proprietarii de mașini, taxați cu 200 de lei pe an. Termen limită de plată, 31 martie
Playtech.ro
Pe ce raft al frigiderului trebuie pusă salata de boeuf ca să nu se strice repede. Locul în care se păstrează cel mai bine
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ultimele fotografii ale pasagerilor morți în tragedia aviatică din Coreea de Sud: un copil de 3 ani privește entuziasmat pe fereastra avionului
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Nicolae Ceaușescu, înmormântat pe 30 decembrie 1989. Secretul pe care puțini l-au aflat
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
Mesajul sfâșietor transmis de un pasager, înainte de tragedia aviatică din Coreea de Sud. Ce ar fi dus la moartea a 179 de persoane
Cancan.ro
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu se oprește. A anunțat toată România: Se poate instaura iar dictatura
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Guvernul german confirmă: Atacatorul din Magdeburg suferă de tulburări psihiatrice
MediaFlux
DECIZIE FINALĂ privind ANULAREA ALEGERILOR! RĂSTURNARE pentru CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costa masa de Revelion pe vremea când se construia Casa Poporului