De ce nu a reuşit armata lui Putin să cucerească Ucraina. Explicaţia unui istoric

Sirenele răsună în tot Kievul în a cincea zi de război. Sute de blindate și tancuri ale armatei Rusiei se apropie de capitala Ucrainei. Între timp, numărul victimelor crește alarmant. Câteva sute de civili au fost uciși până acum, iar mii de persoane au fost rănite.
Alina Costache
01 mart. 2022, 13:07
De ce nu a reuşit armata lui Putin să cucerească Ucraina. Explicaţia unui istoric

Deși Kievul este asediat de mai multe zile, iar multe oraşe sunt încojurate şi atacate de militarii ruşi, armata lui Vladimir Putin nu a reuşit până acum să ocupe Ucraina. Au fost bombardamente toată noaptea în mai multe oraşe. Analiştii sunt de părere că Putin nu se va opri aici. Liderul de la Kremlin vrea „demilitarizarea” Ucrainei şi înlăturarea actualei conduceri a Ucrainei pe care o vrea înlocuită de lideri subordonaţi Rusiei.

„La mai puţin de o săptămână de la începutul războiului, e din ce în ce mai clar că Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică. Poate câştiga toate bătăliile, dar va pierde războiul.

Visul lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic s-a bazat mereu pe minciuna că Ucraina nu este o ţară adevărată. O minciună! Ucraina este o ţară cu mai mult de 1000 de ani de istorie, iar Kievul a fost o mare metropolă încă din vremea în care Moscova nu era mai mult de un sat. Dar despotul rus a spus această minciună de atât de multe ori încât o crede.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Clădiri rezidenţiale distruse, explozii la Herson, coloana de tancuri lângă Kiev. „Ce e mai rău abia urmează!”

Când îşi plănuia invazia, Putin avea toate faptele. Ştia că, din punct de vedere militar, Rusia o surclasează pe Ucraina. Ştia că NATO nu va trimite trupe pentru a ajuta Ucraina. Ştia că dependenţa europeană de gazul rusesc şi de combustibilul de acolo va face ţările să ezite în aplicarea unor sacţiuni dure.

Dar a omis un lucru important. Aşa cum americanii au învăţat în Irak, iar sovieticii în Afghanistan, este uşor să cucereşti o ţară, dar foarte greu să o menţii. Putin ştia că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar oamenii ar fi acceptat cu uşurinţă un regim marionetă impus de Moscova? Putin a pariat că vor accepta. În 2014, populaţia din Crimeea aproape că nu s-a opus invadatorilor. De ce ar fi situaţia diferită în 2022? Cu fiecare zi care trece, însă, se vede că pariul lui Putin a eşuat. Poporul ucrainean se opune cu tot sufletul, câştigând admiraţia lumii întregi şi câştigând războiul.

Citeşte şi: Armata rusă este „la porţile oraşului” Herson. Primul oraş important care ar putea ajunge sub ocupaţia trupelor lui Putin. Situaţie gravă şi în Mariupol

În faţă sunt multe zile negre. Ruşii încă mai pot cuceri tot teritoriul Ucrainei. Dar pentru a câştiga războiul, ruşii trebuie să şi menţină Ucraina, şi pot face asta doar dacă poporul ucrainean îi lasă. Asta pare greu de crezut! Fiecare tanc rusesc distrus, fiecare soldat rus ucis creşte curajul ucrainenilor. Fiecare ucrainean ucis nu face decât să crească ura pentru ruşi. Ura este cea mai urâtă emoţie, dar pentru o naţiune atacată, devine o comoară ascunsă.

Prin continuarea vărsării de sânge, Putin se asigură că visul său nu va deveni realitate niciodată”, a scris Yuval Noah Harari, istoric şi autorul cărţii „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, într-un editorial pentru The Guardian.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...