„Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a sugerat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani.
Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: „Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (…). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”.
„Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?”.
Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: „De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”. „Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?„, s-a mai întrebat preşedintele turc. Turcia este candidată la aderarea la UE din 1987.
După ani de diferende, numeroase dispute cu privire în special la estul Mediteranei şi o atitudine considerată agresivă faţă de Grecia şi Cipru, şeful statului turc încearcă de câteva luni să relanseze relaţiile cu partenerii europeni.
Erdogan: Turkey’s application to join EU should be shown ‘sensitivity’ as Ukraine’s | https://t.co/ParBQr9vyY #StandWithUkriane #EuropeanUnion #Russia #Ukraine #RussiaUkraineWar #StopRussia #StopPutin #Ukrainyhttps://t.co/uxdeE8KgXI
— European Union News (@unofficialEU) March 1, 2022
În războiul dintre Rusia şi Ucraina, Erdogan, un aliat al Kievului în timp ce îşi menajează relaţiile cu Moscova, a criticat săptămâna trecută UE şi NATO pentru o „lipsă de acţiune decisivă”.
Cu toate acestea, el se află în tabăra „aliaţilor” occidentali şi a considerat „inacceptabilă” invadarea Ucrainei de către trupele ruse.
El a lansat de asemenea un nou apel pentru încetarea focului, marţi seară, în timpul conferinţei de presă.