„Este important să se ştie că, dacă Ucraina cade, toate aceste trupe se vor afla la frontiere ale unor membri NATO, ale Lituaniei, Poloniei”, declară Zelenski. „Şi va exista aceeaşi problemă acolo şi va avea loc o a doua serie de teste, pentru că vor exista, de asemenea, provocări”, avertizează Zelenski.
Preşedintele ucrainean îndeamnă Rusia, în acest interviu, acordat Reuters într-un complex guvernamental puternic păzit, să oprească bombardarea oraşelor ucrainene pentru ca să înceapă negocieri semnificative în vederea unui armistiţiu, în contextul în care o primă rundăde negocieri între Rusia şi Ucraina a condus la progrese slabe.
El îndeamnă statele membre NATO să impună o zonă de interdcţie aeriană, pentru a opri forţăele aeriene ruse, subliniind că este vorba despre o măsură preventivă şi nu menită să atragă NATO într-un război cu Rusia.
Zelenski, care a refuzat să părăsească Kievul în timp ce forţe ruse înaintează către capitala ucraineană, avertizează totodată că Kievul va cere garanţii de securitate cu caracter constrângător juridic, în cazul în care NATO refuză aderarea Ucrainei.
În acelaşi timp, prezentându-și condițiile pentru discuțiile ulterioare cu Rusia, Zelenski a declarat: „Este necesar să încetăm măcar bombardarea oamenilor, doar să oprim bombardamentele și apoi să ne așezi la masa negocierilor”. Însă, chiar în timpul interviului, Rusia a bombardat turnul televiziunii din Kiev, situat lângă un momorial al Holocaustului, Babi Iar, în care au fost ucise cel puţin cinci persoane. Rachete ruseşti au lovit tot marţi centrul oraşului Harkov.
Ucraina a primit transporturi de armament de la state membre NATO care să o ajute să se opună unei invazii militare la scară mare, declanşatăsăptămâna trecută de forţe ruseşti, iar Occidentul a impus sancţiuni copleşitoare vizând economia rusă.
Însă Zelenski îndeamnă comunitatea internaţională să facă şi mai mult, inclusiv să impună o zonă de interdicţie aeriană. „Asta nu înseamnă atragerea statelor membre NATO în război. Adevărul este că toată lumea a fost antrenată de mult timp în război şi clar nu de Ucraina, ci de către Rusia – este în curs un război la scară mare„, subliniază Zelenski. Însă, preşedintele Statelor Unite Joe Biden i-a spus personal că nu este momentul unei asemenea măsuri, declară el.
Ucraina exercită presuni aspra NATO să-i accelereze aderarea, o solictare căreia Rusia i se opune aprig, citată de către Moscova drept unul dintre motivele lansării acestui război.
„Parteneri noştri, dacă nu sunt pregătiţi să primească Ucrana în NATO pentrucă nu vrea Rusia ca Ucraina să fie în NATO, trebuie să elaboreze garanţii comune de securitate Ucrainei„, declară şeful statului ucrainean. „Asta înseamnă să avem integritate teritorială, frontiere protejate, relaţii speciale cu toţi vecinii noştri, să fim complet în siguranţă, iar garanţii noştri care ne asigură securitatea să o garanteze în mod legal„, subliniază Zelenski.