Blocul Naţional Sindical: „Banii reținuți salariaților pentru pensii și sănătate sunt lăsați de Guvern la cheremul firmelor”

Blocul Naţional Sindical critică iniţiativa Guvernului de a elimina incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală, explicând că propunerea de act normativ "nu poate fi numită altfel decât legitimare pentru deturnare de fonduri".
Filip Stan
02 mart. 2022, 09:16
Blocul Naţional Sindical:

Blocul Naţional Sindical cere autorităţilor să retragă propunerea de act normativ care elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală.

Blocul Naţional Sindical: Banii reținuți salariaților pentru pensii și sănătate sunt lăsați de Guvern la cheremul firmelor

„Am salutat decizia Guvernului Ciucă de la sfârşitul anului trecut de a introduce prin OUG 130/2021 tratarea reţinerii şi nevirării contribuţiilor sociale ca fiind infracţiune. Din păcate curajul şi verticalitatea Guvernului au durat mai puţin de 3 luni. Înainte de implementarea efectivă a acestei prevederi Guvernul a pregătit deja un proiect de act normativ care nu numai că elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală ci încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durata nedefinită.

Chiar şi în condiţiile unui mediu economic tulbure, aşa cum este cel actual, iniţiativa Guvernului este complet debalansată. Angajatorii care se confruntă cu dificultăţi financiare temporare pot cere şi astăzi eşalonări la plata impozitelor şi contribuţiilor sociale, în acest caz primind acceptul pentru alte termene de scadenţă. Acest lucru înseamnă că ei pot evita, justificat, o eventuală intrare sub incidenţa prevederilor legii evaziunii fiscale. Pentru angajatorii de bună credinţă nu este necesară o reglementare precum cea propusă de Ministerul Finanţelor”, se menţionează într-un comunicat al BNS.

Citeşte şi Amnistie fiscală. Se taie iar datoriile la ANAF, cine scapă de executarea silită

Reprezentanţii BNS mai spun că dintr-o iniţiativă corectă principial se ajunge astfel la un cadru legislativ atât de pervertit încât el însuşi reprezintă un stimulant pentru angajatori să nu mai plătească contribuţiile sociale şi impozitul reţinut la sursă de la angajat şi să utilizeze aceste resurse pentru achitarea altor datorii. În curând, probabil că vor exista situaţii în care angajatorii vor opta să plătească prioritar dividende din contribuţiile sociale reţinute de la salariaţi, mai susţin reprezentanţii BNS.

„Dintr-o normă legală gândită să sancţioneze deturnarea contribuţiilor sociale reţinute de la salariaţi, s-a ajuns la o prevedere legală care încurajează angajatorii să folosească aceste resurse. Se ignoră astfel complet faptul că neplata contribuţiilor sociale sancţionează imediat sau pe termen lung salariaţii ale căror contribuţii nu au fost virate, deşi au fost reţinute. Iar Guvernul nu s-a rezumat la atât. S-a asigurat şi de faptul că, deşi păgubit în mod direct şi fără echivoc, salariatul nu va putea să sesizeze organele de cercetare penală, acest drept fiind conform noii legi deţinut integral de organul fiscal”, subliniază BNS.

În România erau, la 31 decembrie 2021, peste 700.000 de angajatori iar dintre aceştia aproximativ 34.000 de aveau obligaţii fiscale restante.

Potrivit BNS, capacitatea administraţiei fiscale de a verifica şi de a evalua cazurile de evaziune fiscală este una foarte redusă. „Vom vedea cazuri de evaziune sesizate de organul fiscal în cazul a 2-3 companii foarte mici, „neprotajate” de cineva la nivel local sau naţional”, avertizează reprezentanţii BNS.

În aceste condiţii, propunerea legislativă iniţiată de Guvern elimină practic un mijloc legal de protecţie a salariaţilor cărora li s-au reţinut aceste contribuţii, afectând în mod direct drepturile actuale sau viitoare ale acestora (pensii sau asigurări de sănătate).

„Indiferent cât de „orb” ar fi Guvernul, această intenţie de reglementare nu poate fi numită altfel decât „legitimare pentru deturnare de fonduri”. Se reglementează astfel furtul sub stindardul unei nevoi financiare mai presante. Unde am ajunge dacă acelaşi tratament permisiv l-am aplica şi celor care fură ca să supravieţuiască? Cu ce e mai greşit comportamentul acestora faţă de cel admis prin acest proiect de act normativ iniţiat de Guvern? Nu doar mediul de afaceri are dificultăţi în a face faţă cheltuielilor curente, cu aceleaşi dificultăţi se confruntă şi salariaţii, dar şi populaţia în general. Dacă Guvernul îşi permite să fie atât de generos îi propunem să o facă în egală măsură, atât cu firmele, cât şi cu salariaţii. În mod cert şi salariaţii au alte cheltuieli ce trebuie acoperite sau alte datorii ce trebuie achitate mai urgent decât impozitele. Cerem Guvernului să le aplice şi lor acelaşi tratament favorabil acordat firmelor. În acest caz Guvernul nu trebuie să-şi mai facă griji pentru limita cheltuielilor cu pensiile menţionată în PNRR. Actuala propunere legislativă va încuraja angajatorii să-şi prioritizeze altfel obligaţiile financiare, în detrimentul bugetului public, diminuând astfel capacitatea statului de a finanţa sistemul de securitate socială”, afirmă reprezentanţii BNS.

„Dacă Guvernul nu poate asigura un cadru legal care să garanteze salariaţilor accesul la drepturile pentru care au contribuit, atunci este de preferat ca angajaţii să-şi plătească singuri contribuţiile de asigurări sociale”, au mai spus sindicaliştii.

Citeşte şi Plata ratelor bancare pentru românii cu credite pe persoană fizică ar putea fi din nou suspendată. Ministrul Finanţelor, întâlnire urgentă cu bancherii

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ucraina pierde controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea Kursk
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy