Blocul Naţional Sindical: „Banii reținuți salariaților pentru pensii și sănătate sunt lăsați de Guvern la cheremul firmelor”

Blocul Naţional Sindical critică iniţiativa Guvernului de a elimina incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală, explicând că propunerea de act normativ "nu poate fi numită altfel decât legitimare pentru deturnare de fonduri".
Filip Stan
02 mart. 2022, 09:16
Blocul Naţional Sindical:

Blocul Naţional Sindical cere autorităţilor să retragă propunerea de act normativ care elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală.

Blocul Naţional Sindical: Banii reținuți salariaților pentru pensii și sănătate sunt lăsați de Guvern la cheremul firmelor

„Am salutat decizia Guvernului Ciucă de la sfârşitul anului trecut de a introduce prin OUG 130/2021 tratarea reţinerii şi nevirării contribuţiilor sociale ca fiind infracţiune. Din păcate curajul şi verticalitatea Guvernului au durat mai puţin de 3 luni. Înainte de implementarea efectivă a acestei prevederi Guvernul a pregătit deja un proiect de act normativ care nu numai că elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală ci încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durata nedefinită.

Chiar şi în condiţiile unui mediu economic tulbure, aşa cum este cel actual, iniţiativa Guvernului este complet debalansată. Angajatorii care se confruntă cu dificultăţi financiare temporare pot cere şi astăzi eşalonări la plata impozitelor şi contribuţiilor sociale, în acest caz primind acceptul pentru alte termene de scadenţă. Acest lucru înseamnă că ei pot evita, justificat, o eventuală intrare sub incidenţa prevederilor legii evaziunii fiscale. Pentru angajatorii de bună credinţă nu este necesară o reglementare precum cea propusă de Ministerul Finanţelor”, se menţionează într-un comunicat al BNS.

Citeşte şi Amnistie fiscală. Se taie iar datoriile la ANAF, cine scapă de executarea silită

Reprezentanţii BNS mai spun că dintr-o iniţiativă corectă principial se ajunge astfel la un cadru legislativ atât de pervertit încât el însuşi reprezintă un stimulant pentru angajatori să nu mai plătească contribuţiile sociale şi impozitul reţinut la sursă de la angajat şi să utilizeze aceste resurse pentru achitarea altor datorii. În curând, probabil că vor exista situaţii în care angajatorii vor opta să plătească prioritar dividende din contribuţiile sociale reţinute de la salariaţi, mai susţin reprezentanţii BNS.

„Dintr-o normă legală gândită să sancţioneze deturnarea contribuţiilor sociale reţinute de la salariaţi, s-a ajuns la o prevedere legală care încurajează angajatorii să folosească aceste resurse. Se ignoră astfel complet faptul că neplata contribuţiilor sociale sancţionează imediat sau pe termen lung salariaţii ale căror contribuţii nu au fost virate, deşi au fost reţinute. Iar Guvernul nu s-a rezumat la atât. S-a asigurat şi de faptul că, deşi păgubit în mod direct şi fără echivoc, salariatul nu va putea să sesizeze organele de cercetare penală, acest drept fiind conform noii legi deţinut integral de organul fiscal”, subliniază BNS.

În România erau, la 31 decembrie 2021, peste 700.000 de angajatori iar dintre aceştia aproximativ 34.000 de aveau obligaţii fiscale restante.

Potrivit BNS, capacitatea administraţiei fiscale de a verifica şi de a evalua cazurile de evaziune fiscală este una foarte redusă. „Vom vedea cazuri de evaziune sesizate de organul fiscal în cazul a 2-3 companii foarte mici, „neprotajate” de cineva la nivel local sau naţional”, avertizează reprezentanţii BNS.

În aceste condiţii, propunerea legislativă iniţiată de Guvern elimină practic un mijloc legal de protecţie a salariaţilor cărora li s-au reţinut aceste contribuţii, afectând în mod direct drepturile actuale sau viitoare ale acestora (pensii sau asigurări de sănătate).

„Indiferent cât de „orb” ar fi Guvernul, această intenţie de reglementare nu poate fi numită altfel decât „legitimare pentru deturnare de fonduri”. Se reglementează astfel furtul sub stindardul unei nevoi financiare mai presante. Unde am ajunge dacă acelaşi tratament permisiv l-am aplica şi celor care fură ca să supravieţuiască? Cu ce e mai greşit comportamentul acestora faţă de cel admis prin acest proiect de act normativ iniţiat de Guvern? Nu doar mediul de afaceri are dificultăţi în a face faţă cheltuielilor curente, cu aceleaşi dificultăţi se confruntă şi salariaţii, dar şi populaţia în general. Dacă Guvernul îşi permite să fie atât de generos îi propunem să o facă în egală măsură, atât cu firmele, cât şi cu salariaţii. În mod cert şi salariaţii au alte cheltuieli ce trebuie acoperite sau alte datorii ce trebuie achitate mai urgent decât impozitele. Cerem Guvernului să le aplice şi lor acelaşi tratament favorabil acordat firmelor. În acest caz Guvernul nu trebuie să-şi mai facă griji pentru limita cheltuielilor cu pensiile menţionată în PNRR. Actuala propunere legislativă va încuraja angajatorii să-şi prioritizeze altfel obligaţiile financiare, în detrimentul bugetului public, diminuând astfel capacitatea statului de a finanţa sistemul de securitate socială”, afirmă reprezentanţii BNS.

„Dacă Guvernul nu poate asigura un cadru legal care să garanteze salariaţilor accesul la drepturile pentru care au contribuit, atunci este de preferat ca angajaţii să-şi plătească singuri contribuţiile de asigurări sociale”, au mai spus sindicaliştii.

Citeşte şi Plata ratelor bancare pentru românii cu credite pe persoană fizică ar putea fi din nou suspendată. Ministrul Finanţelor, întâlnire urgentă cu bancherii

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Adio bani, adio card! Plățile clasice devin istorie. Cum vom achita cumpărăturile
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Nicușor Dan, anunț privind retragerea! Decizia primarului privind candidatura la prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)