Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care reglementează modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerarea, exclusiv în tichete de activități casnice, a activităților desfășurate.
Alina Andrei
02 mart. 2022, 11:41
Ajutorul la curăţenie în gospodărie, reglementat prin lege. Prestarea de activităţi casnice va fi trecută în Codul Muncii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării în tichete de activităţi casnice cu valoare nominală de 15 lei pentru persoanele fizice care vor desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„În acest fel se reglementează modul în care persoanele fizice, prestatori casnici fiind, vor putea desfăşura activităţi casnice în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii”, a declarat Dan Cărbunaru.

Proiectul prevede că activitatea casnică trebuie să fie certă, reală și legală și să se desfășoare în gospodăria beneficiarului casnic. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic şi trebuie să aibă cel puţin 16 ani.

„Activitatea casnică se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă”, se mai arată în proiect.

Pentru munca prestată, persoana care ajută la menaj va fi plătită cu „tichete de activități casnice”.

„Valoarea nominală a tichetului de activități casnice este de 15 lei. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea”, se mai arată în proiectul de lege.

„Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, de la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice.

Legea aprobată prevede că persoanele care desfășoară activități casnice nu vor mai fi plătite direct cu bani, ci vor primi „tichete de activităţi casnice” pentru munca prestată. Cu tichetele primite, persoana care a prestat serviciul merge la ANOFM pentru a-şi încasa banii.

În acest fel, statul va putea reţine la sursă contribuțiile și impozitul aferente.

Legea prevede că „tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorii casnici în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal sau, după caz, prin plata în contul bancar indicat de către prestatorii casnici prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, ce va fi accesibilă de pe dispozitive diferite.

Contravaloarea plătită la fiecare preschimbare în bani a tichetelor de activităţi casnice conform alin. (3) de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau punctele de acces ale furnizorului de servicii universal este egală cu rezultatul înmulțirii numărului de tichete de activități casnice cu valoarea nominală prevăzută la alin. (1) din care se
scade valoarea impozitului pe venit, calculat conform art. 9 alin. (2) și contribuția de asigurări sociale, datorată bugetului asigurărilor sociale de stat şi calculată conform art. 9 alin. (3).

Tichetul de activități casnice poate fi folosit exclusiv pentru a fi preschimbat în bani conform alin. (3) până cel târziu în cea de-a 15-a zi a lunii următoare lunii în care a fost prestată activitatea casnică, în vederea dobândirii sau menținerii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale”, prevede proiectul de lege.

Beneficiarul casnic care achiziționează tichete de activități casnice suportă doar valoarea nominală a acestora. De asemenea, el are obligația de a valorifica tichetul de activități casnice în 12 luni de la data achiziționării acestuia.

„Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activități casnice achiziționate în 30 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (8), primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe hârtie costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea
Forţei de Muncă cu tipărirea și distribuirea acestora”, mai prevede proiectul.

Pentru veniturile realizate din desfășurarea activității, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale.

Obligaţiile fiscale se calculează şi se rețin din contravaloarea aferentă tichetelor de activităţi casnice preschimbate.

Vezi proiectul aici

LG (1)

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Singurele 4 zodii care vor avea noroc în dragoste până la final de iulie 2024. Cupidon e de partea lor
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1,1 milioane de români! Se va întâmpla până la final de 2024!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Cu ce se ocupă Adriana Muraru, fosta „rivală” a Andreei Esca. Jurnalista s-a reprofilat după plecarea de la PRO
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Avioane F-16 ridicate de la Baza Borcea după atacuri cu drone rusești la granița cu România
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!