Cum a apărut povestea lui Aladin?

Unul dintre cele mai cunoscute personaje din filme, desene animate și jocuri este Aladin. Acesta a fost inclus în antologia "O mie și una de nopți", unde a fost adăugat de traducătorul francez Antoine Galland.
Alina Costache
02 mart. 2022, 11:49
Cum a apărut povestea lui Aladin?

Cum a apărut povestea lui Aladin? Antoine Galland a avut la bază o povestire ce i-a aparținut scriitorului Hanna Diyab, cel care a făcut o vizită din Alep (Siria) la Paris, în martie 1709. Așadar, Galland a introdus-o în volumul „O mie și una de nopți” un an mai târziu, în 1710. Nu este prima poveste cunoscută dată lumii de Diyab, întrucât lui îi aparține și „Ali Baba și cei 40 de hoți”.

Așadar, în povestea lui Aladin putem afla despre modul în care un băiat sărac a ajuns în posesia unei lămpi magice, care are puteri extraordinare. Așadar, de fiecare dată când această lampă este frecată, un duh iese la lumină și va face tot ce îi spune cel care o ține în mână. Cu ajutorul acestei lămpi, Aladin a devenit bogat și puternic și s-a căsătorit cu fiica sultanului, prințesa Badroulbadour, numai că totul s-a schimbat în momentul în care a rămas fără lampa fermecată.

Pe măsură ce această carte a avut succes, Aladin a devenit un personaj foarte întâlnit în filme, desene animate, povești, piese de teatru, jocuri video și de păcănele și multe altele. În ce privește jocurile, unul dintre cele mai populare titluri din anii ’90 a fost Disney’s Alladin, care a avut vânzări impresionante. De asemenea, în prezent sunt și jocuri de pacanele de succes precum Orient Story. Acesta a fost lansat de compania EGT și are o grafică excelentă, dar și o coloană sonoră pe măsură. Un alt titlu de succes este Alladin and the Golden Palace, pe care compania Synot l-a lansat în 2020. În această producție, simbolurile principale sunt Aladin, Jasmine, dar și lampa fermecată.

Filmele despre Aladin au contribuit și ele la popularitatea personajului

Au trecut aproape o sută de ani de când Aladin a devenit și un personaj în industria cinematografică. Povestea sa a fost asimilată rapid de oameni, iar numeroase producții au fost de succes.

Primele referiri despre Aladin într-un film de animație datează tocmai din 1926. Producția se numește „The Adventures of Prince Achmed” și reprezintă o combinație între povestea lui Aladin și cea a prințului. În această animație, Aladin se îndrăgostește de sora prințului Achmed.

Una dintre cele mai apreciate producții despre Aladin a apărut însă în anul 1992, fiind lansată de compania Walt Disney. În filmul denumit Aladdin”, povestea a fost schimbată în mare măsură, conform stilului Hollywoodian. Producătorii au dorit un nume mai comercial și au renunțat la Badroulbadour, astfel că în scenă și-a făcut apariția Jasmine. În plus, în scenă a fost introdus și personajul Jafar, iar duhul din lampă îndeplinea trei dorințe și cerea la schimb eliberarea. Jafar este cel care deține inelul magic în această versiune, în timp ce Aladin beneficiază de un covor magic.

Ulterior, în 2019, Walt Disney a lansat o nouă producție cu titlul „Aladdin”, care are și momente distractive. Rolul de regizor i-a venit lui Guy Ritchie, care a trebuit să creeze o readaptare a filmului din 1992. Distribuția a fost una de excepție, din ea făcând parte Will Smith, Naomi Scott, Mena Massoud, Navid Negahban și Marwan Kenzari. Succesul comercial a fost impresionant, încasările trecând de peste 1 miliard de dolari. Tocmai din acest motiv s-a discutat intens în ultimii doi ani și jumătate despre posibilitatea ca un nou fillm din această serie să fie lansat.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu, dus cu elicopterul la spital. Medicii se luptă să-l stabilizeze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii se vor schimba din 2026. Bancnotele naționale vor fi înlocuite cu EURO. S-a luat deja decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Măsurile propuse de Ilie Bolojan pentru evitarea unei crize financiare: „Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010”
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster