Peste 2.000 de civili au fost ucişi şi sute de structuri au fost distruse, inclusiv instalaţii de transport, spitale, grădiniţe şi locuinţe, în timpul invaziei ruse din Ucraina, a informat miercuri Serviciul de Urgenţă ucrainean, citat de Reuters.
„În fiecare oră mor copii, femei şi membri ai forţele de apărare”, a anunţat serviciul citat, într-o declaraţie.
De asemenea, bombardamentele s-au soldat cu uciderea a 10 pompieri, a mai precizat Serviciul de Urgenţă al Ucrainei.
Citeşte şi: Imagini virale cu un tanc capturat de ucraineni la Harkov: „Slujeşte Ucraina acum, haideţi să ne plimbăm!”
Pompierii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit în urma bombardamentelor ruseşti din toată ţara şi au dezamorsat 416 bombe.
Pe de altă parte, primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a anunţat că în oraş s-au înregistrat numeroase victime în ultimele 14 ore de atac fără încetare al forţelor ruse. Boicenko a acuzat forţele ruse că „împiedică activ evacuarea civililor”.
Edilul a mai spus că oraşul a rămas fără alimentare cu apă.
Numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine în faţa invaziei ruse a crescut şi mai mult în ultimele ore, ajungând la aproape 836.000 de persoane la 1 martie, potrivit celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.
UNHCR a înregistrat 835.928 de persoane, dintre care 453.982 s-au refugiat în Polonia. De la începutul ostilităţilor şi exodului de refugiaţi care a urmat, Polonia este principala ţară de primire a acestora.
Urmează Ungaria, cu 116.348 de refugiaţi, 14% din total.
Slovacia găzduia la 1 martie 67.000 de refugiaţi, 8%, iar Rusia 42.900 de persoane, 5,1%.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, până miercuri dimineaţă, în România au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni, 46.435 dintre aceştia decizând să rămână în ţara noastră, iar dintre ei aproximativ 18.000 sunt copii.
„Până la ora 8,00, în această dimineaţă, pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Autorităţile ţărilor şi ONU se aşteaptă ca valul de refugiaţi să crească şi mai mult, în condiţiile în care armata rusă pare să vizeze marile oraşe ucrainene.
ONU estimează la 4 milioane numărul de persoane care ar putea dori să-şi părăsească ţara pentru a scăpa de război.