Mesajul cu care merge Ponta la CSM: Dispute nepolitizate între membri şi procurori independenţi

Premierul Victor Ponta a declarat că va transmite, marţi, membrilor CSM să nu politizeze actuala dispută dintre membrii Consiliului, că ministrul Justiţiei şi USL nu se implică în revocarea unor membri şi că statutul procurorului trebuie clarificat în Constituţie prin prisma subordonării ierarhice.
Romania TV
21 ian. 2013, 21:22
Mesajul cu care merge Ponta la CSM: Dispute nepolitizate între membri şi procurori independenţi

Premierul Victor Ponta va participa, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, el fiind invitat la reuniune de către Secţia de procurori a CSM în contextul discuţiilor privind reglementarea statutului procurorilor.

„În primul rând, o să spun încă o dată „Nu lăsaţi pe nimeni, presă, partide de opoziţie, comentatori, să politizeze ceea ce acum este o dispută între membrii CSM”. În al doilea rând, să spun încă o dată, să se audă până la Bruxelles, că ideea cum că Pivniceru şi USL pot strânge judecătorii de la toate curţile de apel care votează revoarea unor membri este o prostie. Şi în al treilea rând, să spun „Stimaţi magistraţi, dacă apar probleme privind statutul, haideţi să le lămurim în Constituţie”, a spus Ponta luni seara, la Antena 3.

El a arătat că, din punctul său de vedere, ceea ce ar trebui clarificat la statutul procurorului este ideea de subordonare ierarhică faţă de procurorul general, în condiţiile în care acesta ar trebui să fie independent.

Premierul a adăugat că a discutat cu ministrul Justiţiei despre desemnarea procurorului general şi al şefului DNA, propunând reluarea procedurii până la un rezultat.

Ministerul Public a informat recent că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) va cere Guvernului detalii privind Programul de guvernare la măsurile legislative pentru „Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale”.

Premierul Victor Ponta declara că va răspunde în scris privind clarificarea statutului procurorilor şi arătând că procurorii trebuie să fie independenţi şi să nu se mai subordoneze ierarhic, precum judecătorii şi menţionând că în aceste condiţii nu va mai conta cine e procuror general.

În data de 11 ianuarie 2013, a avut loc o întâlnire a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă tribunale, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorii şefi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), conducerea PICCJ şi membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „în contextul îngrijorării exprimate de marea majoritate a corpului profesional al procurorilor cu prilejul consultării din data de 10 ianuarie 2013 faţă de declaraţiile apărute in spaţiul public cu privire la iminenţa unor modificări referitoare la poziţia şi rolul procurorului”, se arată în comunicatul Ministerului Public remis presei.

„Participanţii au hotărât în unanimitate, în baza mandatului încredinţat de corpul profesional al procurorilor, ca PICCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului României de a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru «Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale»”, se precizează în comunicatul citat.

Daniel Morar – care deţine interimatul la conducerea Ministerului Public, în urma încheierii mandatelor procurorului geneal al României, Codruţă Kovesi – a declarat că „temerea tuturor procurorilor este ca ei să fie trecuţi în branşa executivă”.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!