Te-ai întrebat vreodată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapa? Iată ştiinţa din spatele acestui fapt şi câteva trucuri pentru a le stopa! Probabil și ție ți s-a întâmplat să tai ceapa pentru mâncare sau pentru salată și în același timp să lăcrimezi. Ei bine, acest lucru poate fi evitat, așa că ar fi bine să știi cum să procedezi în mod corect. Iată 10 sfaturi care te vor ajuta.
De ce plângi când tai ceapa?
Dacă te-ai întrebat vreodată de ce atunci când tai ceapa începi să lăcrimezi, iată explicația științifică. Ceapa conține sulfoxizi aminoacizi, iar aceștia formează acizii sulfenici în celulele componente din ceapă. Enzimele și acizii sulfenici sunt păstrați în celule separate, dar atunci când tăiem ceapa aceasta eliberează o enzimă numită alinază.
Practic, această enzimă este asociată cu un compus al sulfului care suferă modificări, care sub acțiunea ei se transformă într-un compus volatil. Acel compus intră în mucoasă atunci când atinge corneea, iar creierul primește un mesaj că la ochi a ajuns un gaz iritant.
Organismul uman reacționează la fel ca atunci când în ochi ne intră praf sau fum, iar creierul va da comanda ca ochiul să lăcrimeze, pentru a spăla impuritățile. Atunci, vom începe să clipim mai rapid și ne vor curge lacrimi.
5 metode de tăiat ceapa fără să lăcrimăm
Înghețați ceapa înainte de a o tăia
Ceapa este una dintre legumele care conțin foarte multă apă. Dacă congelați ceapa timp de 15 minute, toată apa din ceapă va îngheța împreună cu compușii care irită ochii. Ce este drept, odată cu înghețarea cepei, aceasta va fi mai greu de tăiat.
Tăiați ceapa sub apă
Compușii sulfurici din ceapă sunt cei care irită ochii și vă provoacă lăcrimarea. De aceea, atunci când tăiați ceapa sub jetul de apă, substanțele iritante rămân în apă. Dar, această metodă este destul de incomodă și poate duce la accidentări.
Ungeți cuțitul cu zeamă de lămâie
Această soluție este simplă, dar anevoioasă, deoarece va trebui să tot ungeți lama cuțitului cu lămâie după câteva tăieturi.
Țineți un chibrit în gură
Sună puțin ciudat, dar se pare că această metodă chiar funcționează. Trebuie să țineți un chibrit în gură, cu vârful roșu spre exterior, iar acesta va absorbi substanțele iritante.
Ce se întâmplă în organismul tău după ce mănânci slănină cu ceapă şi brânză. Reţeta de slănină cu brânză ca la stână, simfonie în farfurie
Aprindeți o lumânare lângă tocător
O lumânare aprinsă va atrage substanțele sulfuroase și le va ține departe de ochii dumneavoastră.
Ce spun chimiştii despre cauzele fenomenului
Atunci când vine vorba despre cele mai mari cazne din bucătărie, marea majoritate a celor chestionaţi vor indica, fără să ezite, tăiatul cepei. Nu de alta dar amintita legumă are „talentul special” de a impregna pielea şi hainele cu un miros înţepător, de sulf, dar şi de a ataca fără milă ochii, provocând usturimi cumplite şi lacrimi cu nemiluita.
Evident, fiecare dintre noi s-a întrebat ce şi cum provoacă „gazul de luptă” cu care ceapa încearcă să se apere de noi, iar răspunsul cel mai avizat nu poate veni decât de la inginerii chimişti, care stăpânesc în detaliu resorturile mecanismului bio-chimic.
Răzbunarea cepei agresate
Inginerul chimist Radu Iordan, deşi nu-i specializat în gastronomie, explică pe îndelete ceea ce se întâmplă. „Atunci când tai sau zdrobeşti o ceapă, celulele ei se sparg, eliberând o enzimă numită alinază. Aceasta este asociată, chimic vorbind, cu un compus al sulfului care suferă mai multe modificări sub acţiunea ei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la 60-100 de centimetri, deci şi la ochi, în circa 20-30 de secunde”, explică inginerul.
Deşi mirosul se impregnează cu uşurinţă în piele şi în materialele textile, interacţiunea cu ochiul este diferită, căci provoacă iritarea mucoasei. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o „simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant.
De altfel, la fel se întâmplă când îţi intră în ochi praf, fum sau fard. Imediat, creierul comandă ochiului să producă lacrimi, menite să spele impurităţile. Începi să clipeşti rapid, îţi curg lacrimi şi oricât te-ai strădui nu mai poţi ţine ochii deschişi pentru că, inconştient, încerci să-i protejezi de alte pericole.
Din cauza usturimii ai tendinţa să te ştergi la ochi, iar dacă mai ai încă pe mână zeama de la ceapă, nu faci decât să înrăutăţeşti situaţia. Cel mai bine este să ieşi la aer, căci astfel efectul compusului volatil dispare în câteva secunde.
Alinaza cea rea şi alinaza cea bună
Interesant este că deşi în linii mari conţin concentaţii sensibil egale de sulf precum ceapa clasică, ceapa verde sau usturoiul nu au nici pe departe acelaşi efect iritant.
Secretul stă în cantitatea de alinază, care diferă masiv chiar şi de la un soi de ceapă la altul. În usturoi şi ceapă verde ea este mai mică, deci va fi mai scăzută şi cantitatea de sulf transformată în substanţă volatilă. Asta înseamnă că iritantul nu îţi ajunge la ochi pe calea aerului. În schimb, dacă pui mâna pe usturoiul tocat, apoi te ştergi la ochi, vei vedea că ustură la fel de tare.
Există însă şi avantaje. Alinaza şi aliina (ambele conţinute de ceapă şi de usturoi) dau în combinaţie, în procesul de digestie, o substanţă numită alicină, care are efecte excepţionale asupra organizmului: inhibă o mulţime de boli, dizolvă colesterolul samd.