Mii de români riscă să rămână fără pensie. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi într-o astfel de situaţie

Mii de români riscă să rămână fără pensie, din cauza problemelor legate de reconstituirea vechimii în muncă. Este vorba despre angajaţii fostelor întreprinderi de stat privatizate după 1990.
Filip Stan
04 mart. 2022, 09:08
Mii de români riscă să rămână fără pensie. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi într-o astfel de situaţie
Mii de români riscă să rămână fără pensie. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi într-o astfel de situaţie

Mii de români riscă să rămână fără pensie. Acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece nu există încă reglementări foarte clare pentru reconstituirea vechimii în muncă.

Mii de români riscă să rămână fără pensie

Citeşte şi Un nou tip de pensie în România. Cine poate beneficia de pensie ocupaţională

Angajaţii fostelor întreprinderi de stat privatizate după 1990 riscă să rămână fără pensiile la care ar avea dreptul. Totul s-ar putea întâmpla din cauză că  arhivele firmelor au fost distruse sau pierdute, iar acum oamenii nu mai au cum să dovedească vechimea în muncă.

De exemplu, o astfel de situație a fost întâlnită la SC Microelectronica SA. Aceasta este o companie privatizată în decembrie 1998 și care acum se confruntă cu numeroase procese, deoarece  foștii angajați solicită instanțelor să oblige întreprinderea să le reconstituie drepturile de pensie.

Societatea nu mai deține arhivă de personal și motivează că aceasta nu a fost predată noului proprietar, la momentul privatizării.

În aceste condiții, reprezentanții firmei nu sunt de acord cu judecătorii care decid ca vechimea în muncă a foștilor salariați să fie stabilită în baza documentelor contabile, potrivit evz.ro. 

Ce spune Codul Muncii 

În acest context trebuie spus că nici Codul muncii nu este foarte clar, situațiile fiind prevăzute în articolul 279.

„(1) Vechimea în muncă stabilită până la dată de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.

(2) După dată abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea în muncă stabilită până la dată de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanța judecătorească competență să soluționeze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existența raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluționa potrivit dispozițiilor acestui act normativ.

(3) Angajatorii care păstrează și completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eșalonat, până la dată de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predareprimire.

(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce dețîn carnetele de muncă ale salariaților le vor elibera până la dată prevăzută la alin. (3), în condițiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei și protecției sociale.

(5) Anunțul privind pierderea carnetelor de muncă emise în temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a”, stabilește Codul Muncii.

Citeşte şi Cine are cea mai mare pensie din România în 2022. 100 de persoane primesc lunar mai mulţi bani decât pensia lui Mugur Isărescu

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'