E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

Inspectoratul de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina a tras un semnal de alarmă privind consecinţele grave în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, unde a izbucnit un incendiu puternic în urma bombardamentelor militarilor ruşi.
Filip Stan
04 mart. 2022, 23:12
E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? Ţara spre care se îndreaptă norul radioctiv

E România în pericol în cazul unui accident la reactorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina? E întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor, mai ales ale celor care au trăit momentele terifiante de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

A fost teroare mondială în a noua zi de război în Ucraina, după ce rușii au atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa. Un incendiu violent a izbucnit în urma bombardamentelor, la centrala din regiunea Zaporojie.

„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl”, avertizează ministrul ucrainean de externe.

Președintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară și a avut o discuție de urgență cu președintele SUA Joe Biden.

Citeşte şi: Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, capturată de ruși. „Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl” 

Experţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina au anunţat că au efectuat calcule amănunţite pentru a stabili ce s-ar putea întâmpla în cazul unui accident nuclear.

„Modelul de distribuţie şi traiectoria de mişcare a masei de aer de la complexul industrial nucleare Zaporojie extins pe un interval de nouă ore (IMPORTANT: în cazul unui posibil accident nuclear).

Suprafaţa dată a fost obţinută prin modelarea unei diseminări a descărcărilor într-unul dintre scenariile unui accident grav în care este avariată zona activă a reactorului uneia dintre unități din cauza pierderii agentului de răcire şi a descărcărilor datorate incidenței.

Calculele realizate prin sistemul european JRODOS şi ARGOS (din Norvegia) au la bază estimări pentrur următoarele trei zile.

Potrivit rezultatelor calculelor primite de la specialiştii DNTC YARB şi DSA (Norvegia), direcţia de răspândire a norului radiactiv este spre sud-est, în direcţia graniţei cu Rusia, pe oi distanţă de 1.100 de kilometri de la centrala nucelară.

Direcția ulterioară a deplasării norilor este ușor diferită din cauza diferențelor dintre datele de weekend pentru modelare”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Reglementare Nucleară de Stat din Ucraina. 

Citeşte şi: Vladimir Putin, avertisment pentru vecinii Ucrainei: „I-aş sfătui să nu escaladeze situaţia”

Cât de importantă este centrala nucleară de la Zaporijie pentru Ucraina

Situată în apropierea orașului Enerhodar de pe malul Niprului, unitate de la Zaporijie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume.  Are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe, conform Hotnews.

Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.

Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.

Astfel, dacă Rusia va închide complet centrala, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată încă de joi, din prima zi a invaziei, de către armata rusă.

Există ameninţare privind scurgerea de radiaţii de la centrala nucleară de la Zaporijie?

Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) a anunțat vineri dimineața că infrastructura esențială a centralei nucleare de la Zaporojie nu a fost afectată de incendiul din cursul nopții și nu s-au înregistrat variații ale nivelului de radiații, un anunț asemănător fiind făcut de agenția ucraineană de reglementare în domeniul energetic.

Statele Unite au declarat de asemenea că nu au detectat un nivel neobișnuit de radiații în jurul centralei. Jennifer Granholm, secretarul american al energiei, a afirmat că reactoarele de la Zaporojie „sunt protejate de structuri de protecție puternice și reactoarele sunt închise în siguranță”.

Tony Irwin, expert în siguranță nucleară și profesor la Universitatea Națională a Australiei, a declarat pentru The Guardian că reactoarele nucleare cu apă sub presiune (PWR) folosite de centrala de la Zaporojie sunt „mult mai sigure” decât reactoarele de la Cernobîl unde a avut loc cel mai cunoscut accident nuclear din istorie.

Reactoarele de tip PWR au structuri de protecție mari și sisteme de anti-incendiu automate, explică acesta, adăugând că un alt element de siguranță îl reprezintă faptul că aceste reactoare au două circuite de alimentare separate și sisteme de răcire de urgență.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți șoferii cu permis categoria B. Regulă nouă de condus începând cu prima zi a anului. E obligatorie pentru toată lumea
Capital.ro
Dai din nou examen auto. Șoferii care sunt obligați prin lege, deși au permis. Nu există alternativă
Playtech.ro
Calendar Comper 2025: Când au loc probele la română și la matematică
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un clip șocant arată cum un soldat ucrainean și unul rus se luptă cu cuțitele până la moarte: „Mi-ai tăiat tot corpul. Lasă-mă să-mi trag puțin sufletul”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
De ce s-a retras Crin Antonescu. Scenarii explozive, informații din culise
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul serii despre arestarea lui Călin Georgescu: Au schimbat Trump cu Georgescu
StirileBZI
Taxă nouă, de 540 lei, de la 1 ianuarie 2024! Zeci de mii de șoferi români o achită obligatoriu!
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Nicușor Dan critică suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu
MediaFlux
Începe VÂNĂTOAREA ANAF! Poți să te trezești cu POPRIRI peste noapte!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Imagini spectaculoase: ce s-a făcut cu 11 milioane de euro în Cazinoul din Constanța