CNN şi BBC s-au oprit în Rusia. Putin a blocat total Facebook, Twitter şi Youtube

Rusia rămâne departe de informaţii externe, marile posturi internaţionale suspendându-şi activitatea, în timp ce Krmlinul a blocat majoritatea reţelelor sociale.
Filip Stan
05 mart. 2022, 07:55
CNN şi BBC s-au oprit în Rusia. Putin a blocat total Facebook, Twitter şi Youtube

CNN va opri difuzarea în Rusia după adoptarea de către Moscova a unei noi legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte în mod intenţionat ştiri false, a informat vineri reţeaua americană de televiziune axată pe ştiri, transmite Reuters.

„CNN va opri difuzarea în Rusia în timp ce vom continua să evaluăm situaţia şi următorii noştri paşi mai departe”, a declarat un purtătorul de cuvânt al canalului.

Ruşii răspund sancţiunilor americanilor! Au blocat TOTAL Facebook-ul pe întreg teritoriul Rusiei! Reţeaua socială nu mai poate fi accesată deloc

După CNN, BBC şi Canadian Broadcasting Corp au suspendat, de asemenea, raportarea din Rusia în urma adoptării acestei legi.

Oficialii ruşi au afirmat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus.

Parlamentarii ruşi au adoptat amendamente la codul penal care fac din răspândirea de informaţii false o infracţiune pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea. Sunt, de asemenea, prevăzute amenzi pentru oricine solicită sancţiuni împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la reţeaua socială Twitter pe teritoriul Rusiei, au informat agenţiile TASS şi Interfax, transmite Reuters.

Decizia a fost luată pe baza unei cereri din 24 februarie a parchetului general, potrivit Interfax.

Roskomnadzor anunţase mai devreme că ‘a fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook’ începând de vineri, ca răspuns la restricţionarea accesului media ruse pe această platformă, dar şi la Youtube

Războiul din Ucraina anunţă o criză economică fara precedent! Alimentele au început să fie RATIONALIZATE după doar o saptămână de război!
Oferta făcută de Rusia companiilor străine: rămâneţi, plecaţi sau predaţi cheile

Companii din întreaga lume s-au confruntat vineri cu o dilemă cu privire la ce să facă cu investiţiile lor ruseşti, în timp ce Moscova le-a prezentat opţiunile: să rămână în ţară, să o părăsească integral sau să-şi predea participaţiile managerilor locali până când vor întoarcere, transmite Reuters. Prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov a explicat poziţia guvernului la puţin mai mult de o săptămână după ce Rusia a invadat Ucraina şi la o zi după ce banca franceză Societe Generale  a transmis un fior în lumea corporativă spunând că autorităţile ruse i-ar putea confisca activele din ţară.

Belousov a subliniat trei alternative pentru firmele străine: ”Compania continuă să lucreze pe deplin în Rusia. Acţionarii străini îşi transferă acţiunile pentru a fi administrate de parteneri ruşi şi pot reveni pe piaţă ulterior. Compania îşi încheie definitiv operaţiunile în Rusia, închide producţia şi concediază angajaţi”.

Nicio opţiune nu vine fără riscuri. Cei care rămân s-ar putea confrunta cu o reacţie pe pieţele occidentale, unde oamenii susţin cauza Ucrainei, cei care transferă acţiuni ar putea preda cheile cu puţine garanţii, în timp ce cei care renunţă s-ar putea confrunta cu o pierdere mare în cel mai bun caz sau ar putea fi nevoiţi să vândă pentru un preţ modic.
”Este un proces complicat”, a spus Darren Woods, directorul executiv al gigantului energetic american Exxon Mobil, care renunţă la investiţiile în petrol şi gaze care implică parteneriate cu Rosneft, din Rusia, şi alţii în valoare de 4 miliarde de dolari. El a adăugat că ”va necesita un management atent şi o coordonare strânsă cu partenerii noştri din consorţiu”.

Companiile au avut puţin timp să se pregătească.

Invazia Rusiei – pe care Moscova o numeşte ”operaţiune specială” – a determinat Statele Unite şi Europa să impună sancţiuni rapide şi cuprinzătoare, care afectează totul, de la sistemele globale de plăţi până la o gamă de produse de înaltă tehnologie.

A face afaceri în Rusia a devenit brusc extrem de complex şi din ce în ce mai precar, în timp ce ruşii obişnuiţi încep deja să simtă dureri economice profunde.

La fel ca Exxon, BP şi Shell au spus că renunţă, în timp ce alţii s-au abţinut pentru moment să se retragă din Rusia.

TotalEnergies a spus că va rămâne, dar nu va investi mai mult. Alţii, cum ar fi compania japoneză Toyota, şi-au suspendat producţia din fabrici, în timp ce IKEA şi-a închis magazinele, dar a spus că îşi va plăti muncitorii timp de trei luni.

”Companiile occidentale probabil nu au pierdut atât de mulţi bani atât de repede din cauza geopoliticii de când şahul a fost răsturnat în Iran”, a declarat economistul şef al Renaissance Capital, Charlie Robertson, referindu-se la revoluţia islamică de acum mai bine de patru decenii care a dus la un exod al companiilor  occidentale.

Cu toate acestea, unele companii plănuiesc să continue.

Producătorul italian de anvelope Pirelli a declarat că a înfiinţat ”un comitet de criză” pentru a monitoriza evoluţiile, dar nu se aşteaptă să oprească producţia la niciuna dintre cele două fabrici ruseşti.

Compania concurentă finlandeză Nokian Tyres a declarat săptămâna trecută că va muta producţia unor linii de produse din Rusia.

Dar nu există soluţii uşoare chiar şi pentru cei care caută o ieşire atunci când există soluţii alternative limitate.

Asigurătorul şi managerul de active britanic Royal London a declarat că plănuieşte să-şi vândă activele ruseşti, despre care a spus că reprezintă doar aproximativ 0,1% din portofoliul său.

”Oricum nu putem tranzacţiona aceste lucruri, dar de îndată ce putem, evident că intenţionăm să cesionăm”, a spus directorul executiv Barry O’Dwyer.

Pentru companiile care se pregătesc să plece, prim-viceprim-ministrul rus a spus că un plan rapid de faliment ”va sprijini angajarea şi bunăstarea socială a cetăţenilor, astfel încât antreprenorii de bună credinţă să poată asigura funcţionarea eficientă a afacerilor”.

Multe companii, între timp, încă încearcă să calculeze costul expunerii lor în Rusia, o cifră care pentru mulţi continuă să se schimbe cu fiecare nouă rundă de sancţiuni anunţate de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Până în prezent, companiile globale, băncile şi investitorii au anunţat că au o expunere sub o anumită formă în Rusia de peste 110 miliarde de dolari. Această cifră ar putea creşte.

Datele companiei de cercetare Morningstar arată o expunere din partea fondurilor internaţionale la o sumă de 60 de miliarde de dolari în acţiuni şi obligaţiuni.

Fondul suveran investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a declarat că a anulat valoarea activelor sale de aproximativ 3 miliarde de dolari din Rusia.

Între timp, SocGen, care are o expunere de 20 de miliarde de dolari în Rusia, a declarat joi că are o protecţie adecvată pentru ”un scenariu extrem, în care grupul ar fi lipsit de drepturile de proprietate asupra activelor sale bancare din Rusia”.

Banca olandeză ING  a declarat că expunerea sa faţă de Rusia şi Ucraina se ridică acum la aproximativ 700 de milioane de euro (770 de milioane de dolari) în împrumuturi restante, bazându-se pe cele mai recente sancţiuni, despre care statele occidentale spun că ar putea fi înăsprite şi mai mult.

BASF, cel mai mare grup de produse chimice din lume, a declarat că blochează orice noi afaceri în Rusia şi Belarus, cu excepţia producţiei de alimente pentru cauze umanitare.

”BASF va desfăşura doar afaceri în Rusia şi Belarus care îndeplinesc obligaţiile existente în conformitate cu legile, reglementările şi regulile internaţionale aplicabile”, se arată în comunicat.

Gigantul alimentar elveţian Nestle, producătorul batoanelor KitKat şi al cafelei Nescafe, a declarat că opreşte publicitatea în Rusia, în timp ce producătorul elveţian de ceasuri Swatch Group a declarat că îşi va continua operaţiunile în Rusia, dar că va suspenda exporturile.

Deutsche Bank a declarat că şi-a testat operaţiunile, având în vedere că are un centru tehnologic mare în Rusia, dar a fost asigurată că îşi poate desfăşura activitatea de zi cu zi la nivel global.

Banca germană a deschis un nou birou la Moscova în decembrie, o mişcare despre care a spus la momentul respectiv că este ”o investiţie şi un angajament semnificativ faţă de piaţa rusă”.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Dispar 3 bănci din România în 2025. Zeci de mii de oameni trebuie să se reorienteze
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Monica Gabor a devenit mamă pentru a doua oară, în mare secret! E vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Adăposturile antiaeriene, obligatorii. Autoritățile invocă riscuri de război
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educației atrage atenția asupra rolului profesorilor în gestionarea problemelor psihologice ale elevilor
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”