Un stareţ ucrainean îşi dă sutana pe armă: „Pe duşman e bine să-l primeşti şi cu rugăciuni, dar şi cu o armă pe umăr”

"Să nu ucizi" este o poruncă de la care se pare că se poate face rabat în vreme de război, dar doar dacă scopul este unul nobil - apărarea pământului strămoşesc. Cel puţin asta pare să ne transmită stareţul mănăstirii ortodoxe ucrainene Lavra Pecerska, decis să lase deoparte sutana şi să pună mâna pe armă.
Oana Anghel
05 mart. 2022, 13:42
Un stareţ ucrainean îşi dă sutana pe armă:

Un stareţ ucrainean a decis să plece la război şi a făcut deja toate demersurile în acest sens. Mai exact, a dat deja comandă de cască şi de vestă antiglonţ, iar armele pe care le-a comandat au plecat deja din Polonia.

Deocamdată, biserica se roagă, dar, când va sosi momentul, vom lupta„, a declarat părintele Makarii, stareţ la Lavra Pecerska din kiev, pentru EFE, citat de Agerpres.

Înalta faţă bisericească spune că, pentru moment, va lupta cu rugăciunea, „cea mai puternică armă din toate câte există„, dar când va fi necesar, nu se va da în lături de la a pune mâna pe o armă de luptă.

Puştile vor sosi în trei sau patru zile (din Polonia – n.red.). Când vor ajunge, vom pune chiar noi mâna pe ele. Ştiu să mă apăr. Rugăciunea este cea mai puternică armă din toate câte există, însă trebuie să fim pregătiţi să-l primim pe duşman cu rugăciuni şi cu o armă pe umăr. Poporul ucrainean va lupta pentru identitatea sa„, spune stareţul Makarii.

Citeste si Un mall din Mariupol a fost jefuit de localnici. Oraşul se află sub asediul ruşilor

Stareţ ucrainean decis să plece la război. Potrivit dogmelor, oamenii Domnului nu trebuie să meargă la război

În faţa unei icoane a Fecioarei Maria, Makarii recunoaşte că „dogmele bisericii stabilesc că preoţii, oamenii Domnului, nu trebuie să lupte într-un război„. Dacă un preot pleacă la război şi ucide un om, chiar duşman fiind, el nu va mai putea sluji ca preot, şi va rămâne doar călugăr.

Dacă un preot luptă şi ucide altă persoană, chiar dacă este un duşman, nu mai poate continua să-l slujească pe Dumnezeu. Poate fi călugăr, dar nu preot. Sunt momente în viaţă în care unii fraţi dintre noi suntem dispuşi să punem mâna pe o armă şi să ne apărăm mănăstirea şi patria. Chiar şi sacrificându-ne misiunea noastră religioasă şi monahală„, explică el.

Nu toţi cei de la mănăstirea sa îi împărtăşesc determinarea de a merge la luptă. Un alt preot încuviinţează timid când este întrebat dacă se opune să lupte împotriva armatei ruse.

Părinţii lui Makarii – tatăl, în vârstă de 80 de ani şi mama, de 75 de ani – se află în prezent la Liov, o regiune aflată foarte aproape de graniţa cu Polonia. Liov este destinaţia majorităţii refugiaţilor din acest război.

Citeste si Război în Ucraina. „Nu mai trageţi într-o instalaţie nucleară periculoasă! Atenţie! Opriţi-vă!”

Dacă Kievul cade, ruşii se vor îndrepta spre vestul Ucrainei. Cum aş putea doar să mă rog şi să nu fac nimic?„, se întreabă el.

În mănăstirea păstorită de Makarii s-au refugiat o mulţime de credincioşi care se tem de bombardamente. Mănăstirea este un loc sigur, spune stareţul.

Makarii trage clopotele în ritmul imnului ucrainean şi se roagă lui Dumnezeu ca „poporul ucrainean să poată să-şi păstreze limba, cultura şi biserica„.

 

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cel mai bun oraș din România pentru tineri. Aici e bine să locuiești, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
A fost activat sistemul de CONDUS FĂRĂ MÂINI. Poate fi încercat 3 luni, fără costuri
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
O femeie din California a utilizat tehnologia pentru a identifica hoții de corespondență
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...