Război în Ucraina, ziua 11. Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat autorităţile ucrainene de eşecul operaţiunilor de evacuare a civililor din Mariupol şi Volnovaha, informează L’Equipe. Într-o discuţie la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Putin a “atras atenţia asupra faptului că în continuare Kievul nu respectă acordurile cu privire la chestiunile umanitare” şi a adăugat că “naţionaliştii ucraineni au împiedicat” evacuările de sâmbătă, informează Kremlinul.
Sâmbătă, când ar fi trebuit să se activeze un coridor umanitar pentru evacuări, acest lucru nu a putut avea loc, armistiţiul nefiind respectat. Nici duminică nu au putut fi evacuaţi civili din Mariupol, convoiul cu civili neputând să părăsească oraşul, potrivit unui înalt oficial al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko. “Ruşii au început să îşi regrupeze forţele şi să bombardeze oraşul. Este extrem de periculos să fie evacuaţi oameni în asemenea condiţii”, a explicat el.
Război în Ucraina, ziua 11. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) a anunţat că a eşuat şi tentativa de duminică de evacuare a civililor din Mariupol, la fel ca sâmbătă. “Oamenii trăiesc în teroare în Mariupol, disperaţi să fie în siguranţă. Tentativa de astăzi de începere a evacuării a aproximativ 200.000 de oameni a eşuat. Tentativele ratate subliniază amsenţa unei înţelegeri detaliate şi funcţionale între părţile implicate în conflict”, a precizat ICRC pe Twitter.
“Oamenii din Mariupol şi din alte locuri din Ucraina trăiesc în situaţii disperate. Ei trebuie să fie protejaţi tot timpul. Ei nu sunt o ţintă. Oamenii au nevoie urgent de apă, mâncare, adăpost. Lucruri de bază în viaţă. Avem nevoie de garanţii de siguranţă pentru a putea să le aducem ajutoare”, a adăugat organizaţia.
Dimineaţa, autorităţile din Mariupol anunţau că în intervalul 10:00 – 21:00 focul va înceta şi că vor putea fi evacuaţi civilii. Un plan similar anunţat sâmbătă nu a putut fi pus în practică, armistiţiul nefiind respectat, astfel că nu s-a putut acti
Război în Ucraina, ziua 11. BBC publică mărturia lui Maxim, un tânăr de 27 de ani din Mariupol, care se pregătea să plece din oraș cu bunicii săi sâmbătă, exact când rușii au reînceput bombardamentele. După anunțul încetării focului, municipalitatea a mobilizat 50 de autobuze în vederea evacuării, în condițiile în care numărul celor rămași în Mariupol este de circa 200.000.
Însă după nici două ore, armata rusă a reînceput să bombardeze zonele rezidențiale, prinzându-i ca într-o capcană pe oamenii care voiau să fugă din orașul asediat.
Ulterior, Rusia a spus că partea ucraineană a încălcat acordul de încetare a focului.
Război în Ucraina, ziua 11. Un punct de control pentru evacuarea civililor din districtul Irpin, la vest de Kiev, a fost bombardat duminică dimineaţă, notează cnn.com. Presa internaţională filma zona în momentul în care a căzut se pare un obuz de artilerie.
În momentul respectiv, prin punctul de control treceau mai mulţi civili. Cel puţin trei civili au murit, inclusiv doi copii.
În social media au apărut imagini cu ceea ce pase să fie un atac cu rachetă la Irpin.
https://twitter.com/EuroMaydan/status/1500421629024911363?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500421629024911363%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Fpunct-de-control-pentru-evacuarea-civililor-in-apropiere-de-kiev-bombardat-au-murit-cel-putin-trei-civili-video-1922401406252022031320627383
Război în Ucraina, ziua 11. Autorităţile din Mariupol anunţă o încetare a focului între orele 10:00 şi 21:00. Civilii ar urma să fie evacuaţi începând cu ora 12:00. Civilii vor putea fi evacuaţi din oraş pe traseul convenit anterior, începând de la ora 12:00. Un plan similar anunţat sâmbătă nu a putut fi pus în practică, armistiţiul nefiind respectat, astfel că nu s-a putut activa coridorul pentru evacuarea civililor.
Război în Ucraina, ziua 11. Forţele ucrainene anunţă că duc „lupte crâncene” cu trupele ruseşti la Nikolaiev, în sud, şi Cernigău, în nord, a anunţat statul major ucrainean pe Facebook. De asemenea, conform sursei citate, o operaţiunea militară ucraineană are loc şi în regiunea Doneţk. „Principalele eforturi se concentrează pe oraşul Mariupol”, anunţă statul major. Statul major subliniază că armata rusă a pierdut 88 de avioane şi elicoptere, iar unii piloţi care au reuşit să se catapulteze au primit îngrijiri din partea ucrainenilor. „Inamicul este demoralizat din cauza rezistenţei poporului ucrainean”, a menţionat sursa citată.
Război în Ucraina, ziua 11. Potrivit Statului Major Ucrainean, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, trupele ruse au declanșat un atac mecanizat pe întreaga linie a frontului în regiunea separatistă Luhansk.
Atacul a fost respins de militarii ucraineni, cu pierderi grele pentru trupele ruse. Anunțul vine după două zile în care rușii s-au limitat la bombardamente masive asupra Kievului și a altor orașe.
În orașul rusesc Belgorod, aflat la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, s-au înregistrat mai multe explozii în cursul nopții. Din primele informații, o bază militară a fost atacată de ucraineni cu rachete – un răspuns la bombardamentele intense la care au fost supuse orașele Ucrainei.
Război în Ucraina, ziua a 11-a. Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene susţine că Rusia intenţionează să preia controlul barajului hidrocentralei Kaniv, situată la aproximativ 150 de kilometri sud de Kiev, relatează lalibre.be.
Conform unui raport al Statului Major, trupele ruse au încercat să se apropie şi de autostrada din apropierea Aeroportului Internaţional din Kiev.
De la începutul invaziei, forţele ruse au distrus, atacat sau au preluat controlul mai multor infrastructuri energetice, inclusiv a celei mai mare centrale nucleare din Europa, la Zaporojie.
Război în Ucraina, ziua a 11-a. Situaţia este „foarte dificilă” la Mariupol, supusă „unei blocade umanitare” şi bombardamentelor intense, a spus primarul acestui port strategic din sud-estul ţării asediate de forţele ruse, relatează Le Figaro.
„Trăim fără electricitate de cinci zile, nu avem încălzire sau reţea mobilă”, a spus primarul, Vadim Boicenko, într-un interviu difuzat sâmbătă seară pe YouTube.
Volodimir Zelenski: „Oamenii noştri, ucrainenii noştri nu se retrag, nu dau înapoi, nu opresc rezistenţa. Le strigă invadatorilor – Plecaţi acasă”
Potrivit acestuia, bombardamentele din ultimele zile s-au soldat cu „mii de răniţi”, iar forţele ruse împiedică sosirea alimentelor şi a medicamentelor.
„Oraşul Mariupol nu mai există”, a spus el: „Îi rog pe partenerii noştri americani şi europeni: ajutaţi-ne, salvaţi Mariupol!”.
Război în Ucraina, ziua a 11-a. SUA lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă Ucrainei
SUA colaborează cu Varşovia la un acord pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă poloneze, în timp ce Kievul intensifică presiunea asupra Occidentului pentru a ajuta la creşterea capacităţilor forţelor sale aeriene, astfel încât să poată respinge atacurile aeriene ruseşti, potrivit informaţiilor CNN şi Financial TimesAcordul ar presupune ca Ucraina să primească avioane de luptă de fabricaţie rusească din Polonia, iar SUA ar urma ca apoi să ofere compensaţie Poloniei avioane americane F-16 pentru a-şi reface stocurile. Piloţii ucraineni au nevoie de avioane de fabricaţie rusă, deoarece acestea sunt sistemele pentru care au fost instruiţi să zboare.
Putin, avertisment după sancţiunile primite de Moscova: Seamănă cu o declaraţie de război
Proiectul vine pe fondul temerilor că Rusia va intensifica atacurile aeriene, având în vedere progresul lent al campaniei terestre.
Proiectul de acord a apărut în urma unei zile de presiuni intense din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a ministrului său de externe, care au declarat amândoi că, dacă NATO nu va institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra ţării, atunci ar trebui să furnizeze forţelor sale aeriene avioane de luptă.
Casa Albă a declarat că negociază cu Polonia şi se consultă cu alţi aliaţi din NATO, dar că există „o serie de întrebări practice dificile, inclusiv modul în care avioanele ar putea fi transferate efectiv din Polonia în Ucraina”, relatează FT.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Rusia cere imperativ să nu mai fie livrate arme Ucrainei
Administraţia Vladimir Putin a cerut, sâmbătă seară, Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să nu mai furnizeze armament Ucrainei, informează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Reuters şi de cotidianul Le Figaro.
Moscova a avertizat că există riscul ca sistemele de rachete portabile Stinger să ajungă la grupuri teroriste, ceea ce ar genera ameninţări pentru avioanele comerciale. „Cerem încă o dată ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO să nu aprovizioneze regimul de la Kiev cu cele mai noi sisteme de rachete, pentru a evita riscurile imense pentru aviaţia civilă şi alte mijloace de transport, nu doar în Europa, ci peste tot”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, relatează mediafax.
Uniunea Europeană şi NATO au anunţat că vor finanţa şi vor furniza armament Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.
În schimb, Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu va permite transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei, de teama riscurilor unor atacuri ale armatei ruse.