Obiceiurile păcătoase pe care le facem în timp ce mâncăm. Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.
”Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.
Trebuie să știm faptul că alăturarea alimentelor și cantitatea lor reprezintă „secretul”. Este foarte tentant să mâncăm mult, să gustăm din toate preparatele la mesele festive. Dar în egală măsură nu trebuie să uităm și de mecanismul de masticație, pentru că alimentele, dacă nu sunt mestecate suficient, vor rămâne mai mult timp în intestin și vor solicita mai multă energie, ceea ce intensifică această stare de somnolență.
Cauzele somnolenței după masă:
-intoleranțe alimentare
-disfuncții tiroidiene
-carențe nutriționale
-anemie
-disbioză intestinală
-afecțiuni hepatice
Citește și: Motivul pentru care mireasa sau mirele calcă pantoful partenerului în ziua nunții. Se spune că viața se schimbă după această tradiție! Ce semnificație are obiceiul
Cum evităm somnolența după masă:
-ridică-te de la masă înainte să te saturi
-mestecă bine, nu grăbi mesele, semnalul de sațietate apare după 20 de minute
-lasă pauze între mese și gustări, evită să ronțăi 3-4 ore
-ia ultima masă cu trei ore înainte de culcare
-evită combinațiile de paste cu sosuri albe, carne grasă cu cartofi prăjiți, mămăligă cu brânză
-sunt recomandate alimente bogate în omega 3 (pește gras, semințe de in), orez brun, ouă, legume fibroase și fructe tari
-nu vă așezați nervoși la masă