Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. După rublă, alte două monede s-au depreciat masiv. Leul a devenit cea mai stabilă monedă

Invadarea Ucrainei de către armata rusă a avut efecte devastatoare pe pieţele valuare internaţionale. Paradoxal, în acest context tensionat, leul a devenit cea mai stabilă monedă din regiune, în vreme ce rubla a fost lovită în plin ca urmare a sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei.
Filip Stan
08 mart. 2022, 15:16
Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. După rublă, alte două monede s-au depreciat masiv. Leul a devenit cea mai stabilă monedă

Războiul din Ucraina face prăpăd pe pieţele valutare. Rubla a pierdut 65% faţă de euro de la declanşarea conflictului, mai exact de la 90 de ruble pentru 1 euro, la 149 de ruble pentru 1 euro luni, 7 martie 2022, scrie Ziarul Financiar.

După ce Rusia a primit sancţiuni internaţionale, rubla s-a depreciat accelerat. Pentru a evita o prăbuşire totală a monedei naţionale, Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de referinţă de la 9% la 20%.

În aceste condiţii, ruşii încearcă să scoată banii din băncile lor şi să-i transforme în euro sau dolari. Deşi rubla a scăzut cu 65% în doar câteva zile, analiştii sunt de părere că, în acest moment, cursul valutar este stabilit în mod artificial de către Banca Centrală a Rusiei.

Pe fondul deteriorării relaţiilor Rusiei cu exteriorul, activele Băncii Centrale ruse, de peste 600 de miliarde de dolari, aflate în străinătate, sunt îngheţate. Din acest motiv, marile companii din energie ruseşti – Gazprom şi Rosfneft – nu pot să-i plătească obligaţiunile de miliarde de dolari care ajung la scadenţă, pentru că nu mai au acces la valuta lor din străinătate, notează sursa citată.

Citeşte şi: Zelenski face compromisuri pentru încetarea conflictului: Ucraina nu mai vrea în NATO și e pregătită să negocieze cu Rusia despre Donbas

De asemenea, în Ungaria, forintul a pierdut nu mai puţin de 11,3% faţă de euro din momentul începerii conflictului din Ucraina, pe 24 februarie. De la 357 de forinţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 397 de forinţi pentru 1 euro. Înainte de începerea războiului, Banca Centrală a Ungariei scăzuse dobânda de referinţă de la 2,9% la 3,4% în încercarea de a ţine sub control inflaţia, care a ajuns la aproape 8%.

Ungaria a devenit mai vulnerabilă pe piaţa valutară, pe fondul apropierii premierul Viktor Orban cu Vladimir Putin.

Cu toate că are cea mai puternică economie din regiune, Polonia se confruntă cu o scădere a zlotului de 9,6% după începerea războiului din Ucraina – de la 4, 54 zloţi pentru 1 euro, cursul a ajuns la 4,98 zloţi pentru 1 euro.

În mod surprinzător, deşi este o ţară atacată de către Rusia, hrivna ucraineană este extrem de stabilă –  de la 33,2 hrivne pentru 1 euro, cursul valutar a urcat la 33,73 hrivne pentru 1 euro, deci o pierdere de numai 1,4%.

Şi leul moldovenesc este extrem de stabil, chiar dacă este în bătaia rachetelor lui Putin, pierderea fiind de numai 1,3%.

La nivel mondial, euro a sângerat de la declanşarea conflictului din Ucraina, pierzând 4,7% faţă de dolar: dacă miercuri, 23 februarie euro era cotat la 1,13 dolari, luni, 7 martie euro era cotat la 1,08 dolari.

La Bucureşti, spre surprinderea tuturor, cursul a fost extrem de stabil, pierderea fiind de numai 0,05%: pe 23 februarie euro a fost cotat la 4,9463 lei pentru 1 euro, în timp ce pe 7 martie cursul a fost cotat la 4,9490 lei pentru 1 euro.

Citeşte şi: Oraşe din estul și centrul Ucrainei, bombardate de armata rusă: „Câinii sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar”

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De duminică, 6 aprilie 2025, de la ora 8 trei zodii vor da lovitura pe toate planurile. Se adună veștile bune
Capital.ro
Anunț pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul: Fond de urgență
Playtech.ro
Ce conţine apa de la Kaufland Vreau din România. Un expert a spus exact, o mai cumperi?
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Satul părăsit din inima României: Bogățiile ascunse, care așteaptă să fie descoperite
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua taxă se introduce de azi, 6 aprilie. Fiecare persoană achită obligatoriu. NU se permite accesul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale