Anunţul făcut de Putin în miez de noapte. Ce se întâmplă de miercuri dimineaţă

Coridoarele umanitare sunt extrem de importante pentru ambele părţi beligerante, dar majoritatea încercărilor de până acum s-au dovedit un eşec.
Filip Stan
08 mart. 2022, 21:47
Anunţul făcut de Putin în miez de noapte. Ce se întâmplă de miercuri dimineaţă

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi seară, că va institui noi armistiţii la nivel local, miercuri dimineaţă, pentru facilitarea funcţionării culoarelor umanitare în Ucraina.

„Rusia anunţă un regim de încetare a focului începând de marţi, 9 martie, de la 10.00, ora Moscovei (9.00, ora Ucrainei, 9.00, ora României) şi este pregătită să creeze culoare umanitare”, a anunţat Celula pentru operaţiuni umanitare a Guvernului de la Moscova, potrivit agenţiei Tass şi cotidianului Le Figaro.

Război în Ucraina, Rusia loveşte convoaiele umanitare. ONU anunţă aproape 500 de victime colaterale

Şi marţi dimineaţă, armata rusă a oprit confruntările pentru a permite funcţionarea culoarelor umanitare în Kiev, Sumi, Harkiv, Cernighiv şi Mariupol, scrie mediafax.ro.

Miercuri, culoarele umanitare vor fi în oraşele Kiev şi Cernighiv, dar ar putea fi create şi în alte zone, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Un coridor de la Sumî la Poltava, deschis şi operaţional cu zeci de autorbuze şi ajutoare umanitare

O rută de evacuare a civililor din oraşul ucrainean Sumî (nord-est), atacat şi bombardat intensiv de ruşi în ultimele zile, este operaţională, anunţă marţi autorităţile ucrainene, relatează CNN.

Este vorba despre un coridor de evacuare de la Sumî la Poltava, un drum de aproximativ 160 de kilometri.

”Această rută a fost convenită de către părţile ucraineană şi rusă”, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraiei reginale din Poltava Dmitro Lunin.

”Armistiţiul durează între ora (locală) 9.00 (şi ora României) şi ora (locală) 21.00 (şi ora României). Ucraina este acord”, precizează el. Zeci de autobuze au ploecat de la Lohvîţea, un oraş situat la sud-vest de Sumî, pentru a prelua civili.

Se trmit totodată 20 de tone de ajutoare umaniatre – hrană şi medicamente – mai anunţă el. ”Vom primi oamenii şi-i vom hrăni”, anunţă Lunin.

Cum au fost păcăliţi soldații ruși de ucraineni și s-au ucis între ei lângă Kiev. Şi-au distrus singuri 9 tancuri şi 4 transportoare blindate!

”Evacuăm civili, inclusiv studenţi străini. După aceea ei vor merge în vestul ţării. Ajutoare umanitare umrează să sosească la Sumî prin coridorul umanitar – hrană şmedicamente”, precizează el.

Acest anunţ cu privire la deschiderea unui coridor umanitar la Sumî are loc în contextul în care aviaţia rusă a bombardat o zonă rezidenţială în oraş, în care a ucis cel puţin 21 de persoane, inclusiv doi copii, potrivit parchetului regional.

Kievul a respins luni o propunere rusă în vederea unor coridoare umanitare către Rusia şi Belarus drept ”inacceptabilă”.

Încercări anterioare de evacuare a unor civili au eşuat din cauza unor bombardamente ruse a unor rute convenite în acest sems.

Rusia a bombardatsâmbătă un punct de evacuare, lângă Kiev, şi a ucis opt persoane, inclusiv doi copii.

 

Convoiul umanitar cu destinaţia Mariupol a fost atacat – oficiali ucraineni

”Convoiul nostru umanitar se îndreaptă spre Mariupol şi ne bazăm pe angajamentele asumate de Rusia, potrivit cărora este dispusă să înceteze focul. Acum există semnale că Rusia bombardează în direcţia convoiului umanitar”, a declarat, marţi, Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar.

Convoiul, format din opt camioane şi peste 30 de autobuze, a pornit la ora locală 10.00, îndreptându-se spre Mariupol din zona Zaporijjea. Era stabilit să transporte oameni, în special femei, copii şi bătrâni, la întoarcere, potrivit oficialului ucrainean.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!