Nicolae Ciucă, discuţii cu o companie apropiată lui Elon Musk pentru dezvoltarea energiei nucleare în România

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că se continuă discuţiile atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu diverse companii pentru a creşte producţia de energie.
Filip Stan
09 mart. 2022, 12:47
Nicolae Ciucă, discuţii cu o companie apropiată lui Elon Musk pentru dezvoltarea energiei nucleare în România

În contextul războiului din Ucraina, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre măsurile prin care România vrea să obţină independenţa energetică faţă de Rusia.

Şeful Executivului a afirmat, miercuri, că au avut loc discuţii despre sectorul energetic, atât la nivelul coaliţiei, cât şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi conducerile structurilor energetice.

„După întâlnirea de aseară, în acest an, la CEO există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt – în luna mai – să pună în funcţiune încă o turbină şi astfel să adăugăm încă 300 de Megawatt, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, până la finele anului, să avem, de asemenea, încă 210 Megawatt în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Citeşte şi: România, mai aproape ca niciodată de Schengen. Europarlamentarul Victor Negrescu: CE trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri dimineaţă o întâlnire cu reprezentanţii Last Energy, o companie americană interesată să dezvolte capabilităţi de producere a energiei nucleare.

„Există posibilitatea ca, în 2 ani de zile, împreună cu Institutul de la Piteşti această companie să poată să finalizeze un demonstrator care ulterior, va putea în funcţie de rezultate să treacă la o producţie mai mare încât să ajungem la acel obiectiv pe care ni l-am propus – independenţă energetică. Până atunci ne vom concentra pe măsurile pe termen scurt pentru gestionarea efectelor crizei energetice”, a mai afirmat premierul.

„În continuarea eforturilor de asigurare a independenţei energetice a României, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanţii Last Energy, o companie americană susţinută de investitori implicaţi şi în dezvoltarea proiectelor Space X (compania fondată de Elon Musk, n.red) . Last Energy dezvoltă soluţii inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). În acest sens, în colaborare cu Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) urmează a fi realizat un proiect demostrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investiţiile deja anunţate de România în domeniul nuclear”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae Ciucă a arătat că în România există specialişti capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenţei energetice.

La discuţiile cu reprezentaţii Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă poartă mască în continuare în prima zi după încheierea stării de alertă. „Virusul nu a fost eradicat. E foarte important să respectăm aceste recomandări”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'