Guvernul de la Londra a anunţat joi că lui Roman Abramovici i-a fost interzis să facă tranzacţii în Marea Britanie cu persoane fizice sau firme, ceea ce înseamnă că nu mai poate vinde clubul de fotbal Chelsea. Autorităţile britanice au eliberat clubului lui Abramovici o licenţă specială prin care îşi poate continua activitatea în fotbal.
De asemenea, Oleg Deripaska, partenerul de afaceri al lui Abramovici, a primit aceleaşi sancţiuni, alături de Igor Sechin, şeful companiei Rosneft, şi de alţi patru oligarhi ruşi consideraţi ca fiind apropiaţii lui Vladimir Putin.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că proiectul de lege privind criminalitatea economică, care va intra în vigoare săptămâna viitoare, „va permite Guvernului britanic să avanseze mai mult și mai rapid ca niciodată în ceea ce privește sancțiunile”.
„Nu pot exista adăposturi sigure pentru cei care au cei care au sprijinit atacul violent al lui Putin asupra Ucrainei. Sancţiunile aplicate azi reprezintă cel mai recentă măsură a Marii Britanii în sprijinul neclinit pentru cetăţenii ucraineni. Vom fi necruțători în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, conform Daily Mail.
Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 15. Bombardamentele continuă în regiunea Sumî. Negocierile bat pasul pe loc
Roman Abramovici se numără printre cei şapte oligarhi ruşi care au fost sancţionaţi joi de Guvernul britanic. Autorităţile de la Londra estimează că averea patronului clubului Chelsea depăşeşte nouă miliarde de lire sterline (aproape 11 miliarde de euro), printre care şi acţiuni la gigantul siderurgic Evraz şi la compania rusă Norilsk Nickel.
„Este printre puţinii oligarhi din anii ’90 care îşi păstrează influenţa în regimul lui Putin”, a afirmat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.
Oleg Deripaska are o avere estimată la două miliarde lire sterline şi un portofoliu de proprietăţi evaluare la mia multe milioane de lire sterline. Oligarhul rus este vizat de sancţiuni din partea Statelor Unite încă din 2018. Deţine acţiuni la En+ Group, o importantă companie din domeniul extractiv și energetic care deține UC Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume.
Igor Sechin este director executiv al Rosneft, compania petrolieră de stat a Rusiei. Guvernul britanic susţine că Sechin este „extrem de apropiat şi un aliat influent al lui Putin. Acesta a fost sancţionat de SUA şi de UE.
Andrey Kostin este preşedintele VTB bank, a doua cea mai mare bancă din Rusia. Considerat un „asociat apropiat al lui Putin” care a susţinut „de mult timp obiectivele Kremlinului prin intermediul VTB Bank. Are o avere estimată la 379 de milioane de lire sterline. El a fost deja sancţionat de SUA şi de UE.
Alexei Miller este directorul executiv al companiei Gazprom. A fost un subordonat al lui Putin, când acesta a fost viceprimar al oraşului Sankt Petersburg. Miller a fost sancţionat de Statele Unite.
Nikolai Tokarev este preşedintele companiei de stat ruseşti Transneft. Fost ofiţer KGB, Tokarev a lucrat împreună cu Vladimir Putin în Germania de Est. Oligarhul rus a primit deja sancţiuni din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene.
„Sancțiunile aplicate astăzi arată încă o dată că oligarhii și cleptocrații nu au ce căuta în economia și societatea noastră. Prin legăturile lor strânse cu Putin, ei sunt complici la agresiunea acestuia.
Sângele poporului ucrainean este pe mâinile lor. Ar trebui să le fie rușine.
Sprijinul nostru pentru Ucraina nu se va clătina. Nu ne vom opri în această misiune de a crește presiunea asupra regimului Putin și de a diminua fondurile pentru mașina sa de război brutală”, a delcarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss.
Ministerul britanic de Externe estimează că cei şapte oligarhi ruşi au averi ce totalizează 15 miliarde de lire sterline.