Benzinăriile din Bucureşti au fost asaltate de şoferi, miercuri seara, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini.
Polițistul Marian Godină a făcut o serie de ironii la adresa celor care au stat la cozi kilometrice pentru benzină.
„Gicu a stat trei ore la coadă la benzinărie, cu motorul pornit, a consumat zece litri de benzină și apoi a cumpărat treizeci de litri.
Cei zece litri pe care i-a consumat la coadă fuseseră cumpărați cu 7 lei litru, iar azi Gicu a cumpărat benzina cu 7.60 lei/litru. Să se calculeze ce economie a făcut Gicu.
P.S. Gicu mai consumă vreo 5 litri de benzină până acasă, că e orașul blocat la ora asta”, a declarat Marian Godină.
Preţul petrolului, în scădere cu 17%. În România, benzina a ajuns la 11 lei litrul în unele benzinării. Staţiile MOL din zona 13 Septembrie au schimbat preţurile în jurul orei 19:30, de la 7,75 lei/litru/benzină, la 8,34 lei şi la 9 lei/litru motorină, în timp ce benzinăriile Petrom din zonă afişau un preţ de 7,54 lei/litru la benzină şi 7,64 lei/litru la motorină, preţuri aproape similare fiind anunţate şi de benzinăriile Rompetrol.
Tocmai de aceea, premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, o şedinţă la Guvern după ce preţul la benzină şi la motorină a crescut brusc, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor aplicate Rusiei.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, pentru a discuta despre creşterea preţurilor la carburanţi în România.
„Am activat încă de aseară instituţiile de control şi de verificare a situaţiei generată de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. În această dimineaţă am convocat o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri.
Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii şi economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă. Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor.
Institiţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care care încalcă legea. România este o ţară sigură în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică.
ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate.
Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. Atrag atenţia că orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice ale ţării va fi ferm şi de îndată pedepsită prin intervenţia statului român”, a declarat Nicolae Ciucă.