Isteria de la pompă i-a făcut pe toţi mai mulţi oameni să caute informaţii despre cum pot monta GPL pe maşini. Pot face astfel economii substanţiale, mai ales, după ce unii analişti spun că preţul benzinei şi al motorinei ar putea ajunge chiar şi 15 lei litrul.
Instalarea unui kit de calitate GPL pe maşini ar putea fi o soluţie mai ales că acum preţul gazului este de aproape 3,8 lei, potrivit portalului Monitorul Preturilor.
Prin comparaţie, proprietarul unei Dacii Logan ar plăti acum pentru un plin de 50 de litri de benzină apropae 400 de lei, dar, în cazul GPL, costă doar 190 de lei.
O instalaţie de GPL de ultimă generaţie are un preţ de pornire de 2.200 de lei, cu montaj inclus, conform Monteazăgpl.
Înainte de a lua această hotărâre, trebuie să întrebaţi specialiştii exact ce implică întreaga conversie şi se piese vor fi montate pentru a permite alimentarea cu gaz. Preţurile diferă în funcţie de motorul maşinii.
Trecerea pe instalaţie GPL (gaz petrolier lichefiat) este una dintre cele mai bune cai pentru a economisi combustibil, mai ales în cazul celor care conduc mult. GPL-ul este un amestec de hidrocarburi gazoase în stare lichefiată, conţinute în butelii sub presiune. Amestecul care formează GPL are două componente principale, în proportii egale: propan si butan.
Montarea unui sistem pe GPL ar putea fi iniţial o investiţie costisitoare, însă aceasta începe să se amortizeze încă de la primele călătorii. Mai mult, gazul este mult mai prietenos cu mediul.
Consumul mai mic este unul dintre principalele avantaje pentru care să montezi o instalaţie GPL pe maşină. De exemplu, dacă montezi o instalaţie GPL pe o maşină cu un consum pe benzină de 8 l/100 km, va rezulta acelaşi consum, la jumătate din preţ, adică echivalentul a 4 l/100 km pe benzină ca preţ. Trebuie luată însă în calcul greutate maşinii care devine mai mare din cauza instalaţiei GPL, ceea ce s-ar putea traduce într-un consum mai mare cu cel puţin un litru la 100 de kilometri, comparativ cu benzina.
Un alt avantaj este că putem conduce pe distanţe mai mari. Chiar dacă sistemul GPL este adăugat maşinii, benzina rămâne conbustibilul de bază cu ajutorul căruia se face pornirea. Se poate alterna între cele două, ceea ce poţi străbate o distanţă mai mare cu un plin de GPL şi de benzină.
Specialiştii spun că motorul va avea o viaţă mai lungă. GPL-ul are o cifră octanică mare, ceea ce înseamnă că motorul va funcţiona mai lin si va accelera mai uşor de la turaţii mai mici. Acest aspect este extrem de folositor în oraşe, unde trebuie sa opreşti şi sa pornesti des, potrivit Dailydriven.
Dacă vreţi să montaţi o instalaţie GPL, e bine să ştiţi că există şi dezavantaje.
Vor fi revizii mai dese pentru că GPL-ul este un sistem adiţional care va necesita inspecţii periodice de regulă la fiecare 10-15.000 de kilometri. Reviziile nu sunt costisitoare (50-150 de lei), mai ales în contextul economiei de combustibil pe care o vei face.
Pentru anumite modele de maşini, trecerea pe GPL poate însemna înlocuirea mai deasă a bujiilor, cablurilor de aprindere şi filtrelor de aer.
În general, buteliile GPL sunt destul de voluminoase, iar în funcţie de capacitate, restrâng spaţiul din portbagaj.
Un alt dezavantaj ar fi că nu mai poţi parca în subteran. Motivul: daca maşina este parcată în subteran şi presiunea din rezervor creşte, există o supapă specială care va elibera gazele, iar acest lucru ar putea duce la producerea unei explozii. Acesta este motivul pentru care, după ce îţi instalezi sistemul GPL, eşti obligat să lipeşti un sticker pe maşină pe care scrie GPL.
Dacă te hotărăşti să îşi instalezi un sistem GPL, trebuie să te prezinţi la reprezentanţa RAR din judeţul în care locuieşti, cu un dosar ce contine cartea masinii, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare (toate in original+copie).
Mai departe RAR efectuează un test de emisie noxe, apoi îţi va trece instalaţia GPL în cartea masinii.
Pentru înscrierea în certificatul de înmatriculare auto, vei avea nevoie de cartea maşinii, talonul, cartea de identitate, asigurarea RCA (toate in original+copie) şi dovada plătii taxei de eliberare a certificatului de înmatriculare. Toate acestea se îndosariază şi se depun la Poliţie.
O saptamană mai târziu, ţi se va elibera noul certificat de înmatriculare, ceea ce mai implică şi alte costuri.
Potrivit Gazexpert, instalaţiile GPL pentru diesel nu sunt omologate deocamdată în România. Acest tip de instalaţii s-au montat deja în tari cum ar fi: Canada, Australia, S.U.A., precum şi în Danemarca, Italia, Germania, etc.
Cum funcţionează GPL Diesel. Sistemul foloseşte un amestec de motorină cu GPL. Dezvoltarea acestui sistem dual, motorina+GPL (DFD = dual fuel diesel) a fost motivată de obţinerea unor cheltuieli reduse pentru combustibil, obţinerea unor emisii poluante mai mici, precum şi a unei fiabilităti mai mari a motoarelor diesel. Motorina, care are o ardere de 82%, amestecată cu propanul dezvoltă o ardere aproape completa de 97.5%, asemănătoare cu a benzinei.
Specialiştii spun că instalatia GPL pentru diesel are o justificare importantă numai pentru maşinile care circula mult in afara localităţilor.