Lovitura cruntă pentru Vladimir Putin, Rusia se prăbuşeşte economic

Economia Rusiei ar putea suferi o scădere cu cel puţin 15% în acest an, anunţă forurile internaţionale, după sancţiunile dictate împotriva Moscovei.
Filip Stan
10 mart. 2022, 22:11
Lovitura cruntă pentru Vladimir Putin, Rusia se prăbuşeşte economic

După ce Putin a decis invadarea Ucrainei, economia rusă se va contracta cu cel puţin 15% în acest an, potrivit unei evaluări a Institutului Internaţional pentru Finanţe (IIF), scrie BBC.

IIF a prezis anterior că economia Moscovei va creşte cu 3% în 2022, însă acum transmite că sancţiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina „au dus la o înăsprire drastică şi fără precedent a condiţiilor financiare, ceea ce indică o recesiune profundă”.

Experţii au avertizat că declinul ar putea fi şi mai accentuat în cazul în care vor exista boicoturi suplimentare ale Occidentului în ceea ce priveşte livrările de energie din Rusia.

Putin ironizează Europa: „Şi-au chemat cetăţenii să-şi strângă cureaua şi să se îmbrace mai gros”
O astfel de măsură „ar afecta drastic capacitatea Rusiei de a importa bunuri şi servicii, adâncind recesiunea”, a transmis IIF.

Rusia este pregătită să furnizeze îngrăşăminte minerale partenerilor străini, iar restricţiile cu privire la importul acestora pe pieţele globale vor duce la o creştere suplimentară a preţurilor la alimente, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, joi, în cadrul şedinţei de guvern, informează agenţia de presă de stat, Interfax. De asemenea, Putin a subliniat că prioritatea este asigurarea aprovizionării cu îngrăşăminte pe piaţa internă din Rusia.

”În lume (pe piaţa îngrăşămintelor) are loc o situaţie extrem de gravă, chiar înainte de evenimentele din Ucraina. Era o situaţie dificilă şi înainte, dar acum se înrăutăţeşte, pentru că Rusia şi Belarus sunt printre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe piaţa mondială”, a argumentat Putin.

Vladimir Putin, schimbare de atitudine. Liderul de la Kremlin anunţă naţionalizarea bunurilor companiilor fugare

”Dacă vom continua să întâmpinăm probleme cu finanţarea, asigurările, logistica, atunci preţurile, care sunt deja exorbitante, vor creşte şi mai mult. Şi acest lucru va influenţa preţurile la produsele alimentare. Nu ar trebui în niciun caz să permitem să se întâmple ceva similar pe piaţa noastră alimentară, de aceea trebuie să asigurăm în primul rând volumele necesare producătorilor noştri agricoli”, a continuat liderul rus.

Vladimir Putin preconizează creșterea prețurilor la alimente: ‘Situaţia pe piaţa mondială a îngrăşămintelor se înrăutăţeşte!’

„Dar avem resurse, suntem capabili, suntem pregătiţi pentru a ne aproviziona partenerii străini. Dacă ni se creează probleme, atunci consecinţele negative pentru acest sector al economiei globale sunt inevitabile”, a mai explicat Putin.

Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat la finalul anului 2021 că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică și avertizează că se așteaptă ca situația să devină „critică”.

Brazilia, țară care asigură 20% din hrana necesară în lume, importă 50% din necesarul de îngrășăminte din Rusia. China, Turcia și alte state au oprit exporturile deja.

Potrivit managerului Yara International, companie de fertilizatori ce aprovizionează 60 de țări, războiul va amplifica major criza alimentară, începută oricum de anul trecut, odată cu majorarea prețurilor la gaze.

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, anunță recent și Fondul Monetar Internaţional.

Spynews
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu întrebării care stă pe buzele tuturor
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Produsul românesc care a ajuns să fie medaliat cu aur în Europa. A devenit un simbol al excelenței și e de o calitate superioară
Capital.ro
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Se dau bani de la Guvern pentru încă 4 milioane de români! Anunțul major în România
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Spynews
Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr., înțepătură pentru fiul manelistului, după ce a fost acuzată de infidelitate: „Fostul ruinează acum viața altcuiva”
Spynews
Soția lui Florin Salam, mesaj cu subînțeles: „Vei realiza cât rău mi-ai făcut”. Postarea cu care Roxana Dobre și-a surprins urmăritorii / FOTO
Evz.ro
Florin Piersic, surpriză pentru fani. Marele actor se întoarce pe scenă
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Au crezut că nu le vede nimeni dar… 50 de vedete sexy cu mâna în chiloţei
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depunerea dosarelor
Capital.ro
Doliu la Digi și Antena 1. Tragedia a lovit lumea televiziunii: Să citiți și să-l pomeniți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Gloria Bistriţa debutează cu victorie în Liga Campionilor împotriva CSM Bucureşti
MediaFlux
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...